Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса

Вижте шоуто на конната полиция за Тодоровден в столичния квартал “Бенковски” (СНИМКИ)

Показаха Димитър Рачков в хитово шоу по HBO

Канадец е бил арестуван в ПьонгЧанг за кражба на автомобил

Три малки деца загинаха при пожар в руско село

Гинка Върбакова пред БТА: Голяма международна банка с висок кредитен рейтинг финасира сделката за ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Ние сме за пазарна икономика – България да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро

Цветанов: Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ

Двама души са арестувани заради трафик на 10 кг кокаин в София

Варненската среща ЕС-Турция е под въпрос

Д-р Куин Лечителката пак се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

500 потомци на село, останало в пределите на Гърция, направиха земляческа среща

Първа по рода си земляческа среща на родените в село Калапот, останало в пределите на Гърция, и техните потомци се проведе в Гоце Делчев в събота. Тя се организира от Инициативен комитет с подкрепата на общината.

Емоционалното събитие, в което много земляци се видяха започна с панихида и водосвет в храм „Света Богородица“ в града. По-късно се извърши тържествено засаждане на Калапотски чинар в градския парк, който ще бъде своеобразен символ на силната духовна връзка със селото на дедите им, където и до днес в центъра се извисява вековен чинар.

Участниците в събитието поднесоха и венец пред паметника на Гоце Делчев на централния площад. Празничният обяд пък бе съпроводен с богата музикална програма. Кулминацията в нея ще бъде пресъздаването на традиционна Калапотска сватба. После дойде ред на кръшните народни хора. Село Калапот, което днес се нарича Пан?рама, е било почти напълно изселено през 1913 и 1918 година. Тогава основната част от неговите жители се заселват в Неврокоп /днес Гоце Делчев/. По данни на инициативния комитет около 50 са известните до момента фамилии, произхождащи от Калапот, като сред тях са: Божикови, Воденичарови, Гераксиеви, Герови, Дерменджиеви, Джамбазови, Kойкови, Кръстилови, Лефтерови, Мутафчиеви, Панайтови, Радойкови, Терзиеви, Урумови и много други. Сред потомците е и вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.