Три варианта по казуса АЕЦ "Белене"

"След решението на Арбитражния съд за АЕЦ "Белене" ще търсим най-добрия вариант, за да защитим в максимална степен интересите на нашата страна." Това каза Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след откриването на нови обекти за преработка на руда в "Асарел Медет", предаде "Фокус".

По казуса Арбитражният съд е предложил няколко варианта - първият е НЕК да заплати и да придобие това оборудване, вторият вариант е да се търси заедно с "Атомстройекспорт", заедно с нашите партньори, продажба на трета страна и третият вариант е да се предложи обратно изкупуване на "Атомстройексрот", обясни министърът.

За да се стигне до някои от тези варианти или да се вземе крайно решение, трябва да се направи един много задълбочен анализ, защото това са важни неща и трябва да се подходи много отговорно и прагматично, посочи още Петкова.

"През миналата седмица имах разговор с моя колега министъра на енергетиката на Руската федерация. Ние имаме един много добър и конструктивен диалог с нашите руски партньори. И двете страни изразихме желание да се търси бъдещо развитие на този въпрос, в рамките на диалог, в рамките на преговори. От тук нататък предстои размяна на визити. Представители на НЕК ще посетят Руската федерация, за да можем да се запознаем с произведеното оборудване, със степента на готовност на това, което е произведено. Съответно нашите руски партньори от "Атомстройекспорт", те също желаят да посетят България, във връзка оборудване, което се намира на площадката на АЕЦ "Белене". Надявам се да постигнем максимално добро решение и за двете компании", коментира Петкова. Тя допълни, че за нея лично най-добрият вариант е този, който ще защити в максимална степен интересите на българската страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес