Джон Кери призова Великобритания и ЕС да уредят развода си отговорно

Великобритания и Европейския съюз да уредят развода си отговорно, в името на глобалните пазари и на гражданите, призова държавният секретар на САЩ Джон Кери, предаде "Асошиейтед прес". Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви още, че тесните и особени отношения между САЩ и Великобритания няма да се променят при излизането на Великобритания от ЕК, предаде ТАСС

"Най-важното е всички ние, като лидери, да работим заедно, за да осигурим възможно най-голяма приемственост, стабилност и сигурност. Отговорните действия в тази ситуация ще помогнат на пазарите да сведат до минимум сътресенията. Има начин да се върви разумно напред, за да защитим общите ни ценности", каза Джон Кери в Рим, където се срещна с италианския външен министър Паоло Джентилони. Държавният секретар подчерта важността на обмисленото сътрудничество във време на икономическа несигурност и страхове за единството на Европа. Според Кери Вашингтон „е абсолютно убеден, че всичко може да се преодолее в разумен тон, който ще бъде основан върху силните страни на ЕС“ и пазарната система, а също така с интересните на международната сигурност. Кери заяви, че излизането на Великобритания от ЕС „трябва да се обмисли в контекста на интересите и ценностите, които свързват ЕС със САЩ“.

В Рим Кери ще се срещне по-късно днес с израелския премиер Бенямин Нетаняху, а утре, след втора среща с него, ще посети Брюксел и Лондон, за да обсъди последиците от решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз.

В Брюксел Джон Кери ще разговаря с шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, а в Лондон - британския външен министър Филип Хамънд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят