Орисан да побеждава

Последните месеци не са сред най-силните за Кристиано Роналдо. Дали вече 31 години натежават, или дори този човешки робот има спадове - можем само да гадаем. На финала на Шампионската лига над 80 000 на „Сан Сиро” и много милиони по телевизорите се питаха къде е КР7. „Реал” буксуваше срещу „Атлетико”, едва докара мача до дузпите. За да събере Роналдо всички погледи върху себе си. Последният удар, решителният. За Роналдо нямаше съмнение, че това ще е неговият момент, неговата трета купа с големите уши. Засили се, стреля, гол, край! Светът отново видя мускулестото тяло на Кристиано. За медиите останаха коментарите защо играта му бе слаба, но те сякаш потънаха в триумфа.

Сезонът за клубовете свърши, удари часът на Евро 2016. Актуалният въпрос в началото бе дали Роналдо има сили да поведе Португалия към първи трофей в историята. Първите впечатления? Абсурд! Кристиано не успя да пробие коравите исландци, после ги обсипа с обиди - рядка проява на слабост в този перфектен пиар модел. Дойде мачът с Австрия - изпусната дузпа и 0:0. Стигна се до решителния сблъсък за оцеляване. И като по поръчка срещу Унгария видяхме истинското лице на Роналдо - да вкарва тогава, когато е най-важно. Безценно 3:3 с два негови гола и Португалия опъна платната.

На осминафинала иберийците бяха определяни като пушечно месо за звездите на Хърватия, най-атрактивния отбор на груповата фаза. Къде беше Роналдо? Отговорът е прост - никъде. Безкрайно защитната тактика на треньора Фернандо Сантуш трябваше да доведе до дузпи. Подобно на финала в Шампионската лига, отстрани изглеждаше, че мачът не е интересен за бляскавия Кристиано. Нямаше го традиционния му хъс, нямаше и реално голово положение. Нямаше нищо. До 117-ата минута. При корнер за хърватите Сантуш дори призова Роналдо да се върне да помогне в наказателното поле, където бурята ставаше все по-силна. Кристиано го направи. И дойде неговият миг. Контраатака. Новото дете чудо на футбола Ренато Санчес мощно тръгна с топката почти до наказателното поле. Какво е това хлапе? Позволи си да не подаде на Роналдо, а на Рикардо Куарешма. Опитният ветеран веднага пусна към за първи път летящия като куршум Роналдо. Удар от упор, вратарят спаси, но... от голлинията Куарешма вкара гол, който и Кристиано-младши нямаше да пропусне. Какъв момент! Роналдо вдигна ръце, камерите засвяткаха. Ето за такива моменти живее този славен португалец. Съдбата явно го обича повече от много други.

Роналдо увеличава рекорда си - вече има 130 мача за националния отбор. В 4 двубоя за един турнир досега има само две попадения и това на практика е лоша статистика за Мистър Гол в последните години. Съдбата обаче си знае работата и не дава авантаж на околните. Както в „Реал”, така и в Португалия.

2016 година може да е особено специална. Рано тази сутрин Лионел Меси имаше шанс да спечели първи трофей с Аржентина във финала на Копа Америка срещу Чили и да излезе от сянката на Диего Марадона. В „потока на слабаците” Кристиано Роналдо има шанс да изведе Потугалия до финал и да донесе първи трофей въобще за родината си. През 2004-та в дебютното си първенство КР7 бе част от трагедията - 0:1 от Гърция в еврофинала в Лисабон. Тогава той бе юноша бледен в доста по-силен тим. Сега вече Кристиано е човекът оркестър, който трябва да издирижира само още 3 мача на шампионата.

И ако този сценарий се разиграе, ще чакаме януари за поредната девета серия на двубоя Меси срещу Роналдо в битка за „Златната топка”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят