Златото удря $1600 до края на годината

В краткосрочен план цената на златото ще достигне 1400 долара за тройунция, а до края на годината дори може да удари 1600 долара, прогнозира пред „Труд“ Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" във Fibank.

„Причината за поскъпването е огромното търсене на благородния метал в момента, което бе породено от стреса на финансовите пазари след решението на британците да напуснат Европейския съюз. Ако финансовата, икономическата и политическата несигурност продължат, няма да е учудващо да станем свидетели и на нива от 1600 долара за тройунция до края на годината. Да не забравяме, че през есента в САЩ предстоят избори, а и процесът по преговорите на Великобритания с ЕС няма да е кратък, което също ще оказва влияние на пазарите“, обясни експертът.

По думите й анализаторските бюра на големи рафинерии като PAMP се подготвят за повишено търсене на злато и вече пускат нови продукти, но на по-високи цени. След петъчното решение за Брекзит златото поскъпна с близо 60 долара само за няколко часа. При затварянето на борсата в Ню Йорк металът се търгуваше на цена от 1322 долара за тройунция.

Пред „Блумбърг“ 12 анализатори от Ню Йорк до Лондон прогнозират златото да поскъпне между $1375 до $1600 за тройунция до края на 2016 г.

„След вота за Брекзит и предстоящите избори в САЩ не виждам причина златото да не се вдигне до 1600 долара“, прогнозира Боб Хаберкорн от базираната в Чикаго RJO Futures.

Традиционно в среда на глобална финансова несигурност, своеобразна валутна война и политическа нестабилност благородните метали започват да играят роля на стабилизатор и защитник на инвестиционните портфейли.

Прозорливи инвеститори вече успяха да изкарат доста добри пари, залагайки в полза на Брекзит. Например шеф на британски хедж фонд спечелил 220 млн. паунда, като преди референдума инвестирал в злато и заложил, че лирата ще се срине спрямо долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси