Гафът с учителските заплати – липса на добра подготовка

Липса на добра подготовка и слаба комуникация – това според кмета на София Йорданка Фандъкова е причината за недоразумението с повишаването на учителските заплати с 10 процента.

Увеличението бе анонсирано от министъра на образованието Меглена Кунева по време на учителския събор, провел се в столичната зала „Арена Армеец“ на 19 юни.

Тогава пред 12 000 преподаватели от цялата страна тя обеща, че от 1 януари 2017 година учителските възнаграждения ще се увеличат. Освен това шефката на МОН заяви, че до края на лятото обезщетението при пенсиониране ще стане десет заплати.

Ден по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че за да стане реалност обещанието на неговата заместничка в кабинета, ще са нужни допълнителни над 200 милиона лева в бюджета за 2017 г.

През уикенда Кунеа обясни, че недоразумение няма, защото става въпрос за разговори на експертно ниво и всичко е записано в колективния договор, подписан със учителските синдикати след края на събора в „Арена Армеец“.

„Комуникационната грешка е в министерството на образованието. Според мен това е липса на добра подготовка. Когато събираш 12 хиляди учители в една зала, трябва да си се подготвил много добре. Послания от рода на това, че от догодина ще се увеличат заплатите, са ненавременни“, коментира Йорданка Фандъкова пред Нова тв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование