На 23 март 2019 да почерпят

Бирената диета – радост за небцето Тя наистина е ефективна, но има строги правила

Петролни гиганги харчат стотици милиони за информация срещу глобалното затопляне

Гражданската авиация по света изпитва остър недостиг на пилоти

Тръмп отмени санкции срещу Северна Корея часове след налагането им

Германия арестува 11 души за подготовка на терористични нападения

Русия започва серийно производство на ракетите „Ангара“

Заличават 18 туроператора от националния регистър

Тръмп удари рамо на Нетаняху преди вота (обзор) САЩ може да признаят Голанските възвишения за израелски (ИНФОГРАФИКА)

България започна с хикс евроквалификациите, младок на крачка от мечтан дебют

Ердоган: Израел няма право да окупира Голанските възвишения

Копие на чудотворната икона Богородица Всецарица пристигна в София

Елиф от „Намери ме“ стана на 10 години Малката актриса Изабела Дамла Гювенилир е родена в Ню Йорк

Ана Бърнабич: Сърбия не трябва да забравя жертвите на натовските удари

Саудитска Арабия иска минимална цена на петрола от 70 долара за барел

264 негодни кантара хванаха инспектори

264 везни и теглилки, които не отговарят на изискванията са хванали инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за първите пет месеца на тази година. Това съобщиха от агенцията на запитване на в. „Труд”. „Измамите с кантари по магазини и пазари продължават”, коментира Стефан Цанков, председател на агенцията. По негови данни около 12 на сто от кантарите не отговарят на изискванията.

Проверени са 1474 магазина, в които се ползват общо 2213 броя везни. 97% от несъответстващите везни са без знак от проверка. За 7 броя везни е констатирано, че не са предназначени за търговски цели, защото са от неодобрен тип и без оценено съответствие.

Инспекторите са проверили и 338 обекта по пазарите и тържищата. От 413 везни и теглилки, 31 са без валиден знак от проверка. 24 пък не са предназначени за такава търговска дейност, уточняват от ДАМТН.

Зачестяват и сигналите на граждани за неточно отчитане на грамажите. 19 обекта в търговската мрежа са проверени от началото на годината. Инспекторите са установили, че 8 везни са използвани без валидни знаци за проверка. Извършени са проверки и на 13 обекта, функциониращи на територията на пазари и тържища, в които се използват общо 13 везни, за 9 броя е констатирано, че не отговарят на законовите изисквания. За цялата 2015 г. проверките по жалби на граждани са 27 в търговски мрежи. От проверените 76 везни, 27 са били неизрядни. По-големи нарушения е имало при пазарите и тържищата, от проверени 96 везни и теглилки, повече от половината – 56 не са отговаряли на изискванията.

Физическо лице, което използва везни, които не отговарят на изискванията се наказва с глоба от 100 до 300 лв., уточниха от агенцията. За същото нарушение, когато е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция от 200 до 500 лв. При повторно нарушение глобата е в двоен размер.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.