Борисов обсъди двустранните отношения с премиера на Кабо Верде

Делян Пеевски пред в. “Телеграф”: Войната между Прокопиев и Цветан Василев бе за сърцето на Костов

Безплатни профилактични прегледи в общинските болници в София

5-ма фенове остават в ареста след инцидентите вчера в София

Летище София се похвали с близо половин милион пътници за месец

Моравецки и Нетаняху ще потушават напрежението след скандала по повод Холокоста

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна на отношението към България Визитата на президента Радев бе изключително успешна, каза депутатът

Димитър Маргаритов, КЗП: Сайтове за продажба на автомобилни гуми спестяват задължителна информация

Алпинист-ветеран: Младите подценяват опасностите в планината

Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция е успех за българското председателство

САЩ обмислят нови санкции срещу руски официални лица

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: Няма да подам оставка

Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

264 негодни кантара хванаха инспектори

264 везни и теглилки, които не отговарят на изискванията са хванали инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за първите пет месеца на тази година. Това съобщиха от агенцията на запитване на в. „Труд”. „Измамите с кантари по магазини и пазари продължават”, коментира Стефан Цанков, председател на агенцията. По негови данни около 12 на сто от кантарите не отговарят на изискванията.

Проверени са 1474 магазина, в които се ползват общо 2213 броя везни. 97% от несъответстващите везни са без знак от проверка. За 7 броя везни е констатирано, че не са предназначени за търговски цели, защото са от неодобрен тип и без оценено съответствие.

Инспекторите са проверили и 338 обекта по пазарите и тържищата. От 413 везни и теглилки, 31 са без валиден знак от проверка. 24 пък не са предназначени за такава търговска дейност, уточняват от ДАМТН.

Зачестяват и сигналите на граждани за неточно отчитане на грамажите. 19 обекта в търговската мрежа са проверени от началото на годината. Инспекторите са установили, че 8 везни са използвани без валидни знаци за проверка. Извършени са проверки и на 13 обекта, функциониращи на територията на пазари и тържища, в които се използват общо 13 везни, за 9 броя е констатирано, че не отговарят на законовите изисквания. За цялата 2015 г. проверките по жалби на граждани са 27 в търговски мрежи. От проверените 76 везни, 27 са били неизрядни. По-големи нарушения е имало при пазарите и тържищата, от проверени 96 везни и теглилки, повече от половината – 56 не са отговаряли на изискванията.

Физическо лице, което използва везни, които не отговарят на изискванията се наказва с глоба от 100 до 300 лв., уточниха от агенцията. За същото нарушение, когато е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция от 200 до 500 лв. При повторно нарушение глобата е в двоен размер.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.