Турция откри “кръстоносен манталитет” у папа Франциск

Турция осъди като “много неуместно” изказването на папа Франциск, че масовите убийства на арменци в Османската империя са равностойни на геноцид и обвини главата на Римокатолическата църква в “кръстоносен манталитет”, предаде АФП.

“Това не е обективно становище, което отговаря на реалността”, заяви вчера турският вицепремиер Нуретин Джанлики. Той допълни, че в действията на папата се виждат “всички белези на манталитета на кръстоносците”. Изказването му дойде, след като Франциск коментира геноцида над арменците в рамките на визитата си в Ереван.

Ватиканът отхвърли твърденията на Анкара, като говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди заяви, че нищо в думите на папата по време на посещението му в Армения не е показало каквато и да било враждебност към Турция, а в действителност те са били пропити с призиви към Армения и Турция да изградят мостове на мира и помирението. “Папата не извършва кръстоносни походи”, категоричен бе Ломбарди.

Когато Франциск за последен път спомена геноцида над арменците през 2015 г., Анкара в гневна реакция отзова посланика си от Ватикана за около година. В събота папата посети мемориала на масовите убийства в арменската столица, но по-късно използва изключително мек тон. “Нека Бог да благослови вашето бъдеще и нека народите на Армения и Турция да поемат пътя на помирението”, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят