ЕС няма да обсъжда Великобритания, докато не получи молба за излизане и ще приветства присъединяването на независима Шотландия

Европейският съюз няма да обсъжда с Великобритания бъдещите отношения, докато Лондон не подаде официално молба за излизането си от него, съобщи днес европейски дипломатически източник, цитиран от ТАСС. Депутат, близък до германския канцлер Ангел Меркел, пък съобщи, че независима Шотландия ще бъде приветствана да се присъедини към Европейския съюз.

Лидерите на страните от ЕС ще решат на 29 юни кога да свикат следваща среща на върха без Великобритания, за да обсъдят резултатите от референдума, каза още източникът. Източникът е дал информация, че лидерите ще решат в сряда дали следващата среща да бъде през юли или през септември.

Ройтерс и Франс прес съобщиха, че британският премиер Дейвид Камерън няма да задейства член 50 от Лисабонския договор на срещата на върха на ЕС във вторник.

"ЕС пак ще се състои от 28 държави членки, тъй като очаквам нов референдум за независимост в Шотландия, който този път ще бъде успешен", заяви пред германския в. "Велт ам зонтаг" Гунтер Крихбаум от консерваторите на Меркел, цитиран от БТА.

"Ние би трябвало бързо да отговорим на молба за приемане от приятелски настроена към ЕС страна", каза още Крихбаум, който е председател на парламентарната комисия по европейските въпроси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят