Николай Василев: Целият свят е учуден от решението за Брекзит

Целият свят е учуден от резултата от референдума във Великобритания от миналата седмица. Това обяви в интервю за БТВ икономистът Николай Василев по повод решението за Брекзит.

На въпроса дали е възможно да се проведе втори референдум той отговори, че вече всичко е възможно и напомни, че много анализатори не са очаквали такъв резултат от допитването.

Василев не очаква Лондон да се отдели от Великобритания, но смята, че е възможно Шотландия да се отдели. Дейвид Камерън може да остане нелепо в историята като човекът, разделил два съюза, коментира още икономистът.
И Василев смята, че беркзита може да е началото на края на Европейския съюз и има опасност да се получи ефектът на доминото.

По думите му една от причините за евентуален разпад на ЕС е, че съюзът не успя да се справи с нито една криза през последните десет години, а в същото време раздува непрекъснато администрацията си. Колкото повече се раздува администрацията в Брюксел, толкова повече намалява подкрепата за Евросъюза, каза още Николай Василев.

Според социологът Мира Радева подобни кризисни периоди не са нови за историята. Тя напомни, че преди създаването на националните държави много хора са искали да си останат във феодалните села. И сега има такова разделение – националните ценности срещу глобалния свят, смята социологът.

По думите й интеграцията няма алтернатива – трябва да разбираме света като наш общ дом. Това е временна криза, трябва да се извадят поуките, смята Мира Радева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини