Огнян Златев: Европейският съюз не е заплашен от разпад

"Европейският съюз не е заплашен от разпад след случилото се във Великобритания", това коментира ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев в интервю за БНТ.

Той определи ситуацията като безпрецедентна. "Тепърва всички гражданите на ЕС и на Великобритания ще се учим какво е да се разделяме в някои направления", каза още Златев. По думите му стремежът на европейските лидери е това разделяне да стане по правилата и да избегнем дългия период на неизвестност, който може да даде възможност за финансови спекулации.

"Последните няколко години така ни се случи в Европа, че ние излизаме от една криза и влизаме в друга, като се справяме с предишната. Ние сме оптимисти, че ще се справим и с тази криза. На никого не е приятно след 43 години ползотворно сътрудничество да настане разделянето. Трябва много внимателно да се види и да се прецени как да бъде избран точно този начин за разделяне, който да е от полза и за двете страни", коментира ръководителят на представителството на ЕК в България.

"Съвсем естествено е нашите сънародници във Великобритания да изпитват някакво притеснение", каза Златев. Според него обаче реална заплаха за студентите не съществува, тъй като има академична автономия във Великобритания и университетите сами решават кое е най-добре за тях.

"Нашите сънародници, които пребивават там легално също не смятам, че имат повод за притеснение, тъй като те разполагат с документи за самоличност. Така,че не виждам някаква голяма драма да им предстои да им се случва", каза още Огнян Златев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика