На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

След 43 години за първи път правят основен ремонт на Дом №2 на Резиденция „Бояна“

След 43 години експлоатация скоро се очаква да започне ремонтът на Дом №2 на Резиденция „Бояна“, която се стопанисва от Администрацията на Министерския съвет. До сряда кандидатите за изготвянето на проекта за ремонтните действия трябва да подадат необходимата документация за избор на проектант. Обществената поръчка е на стойност 375 000 лева, без ДДС, предаде БГНЕС.

Правителството вече планира да отдели над 15 млн. лева за ремонта на Резиденцията, разположена в полите на Витоша. Спешният ремонт на емблематичната сграда е свързан с българското председателство на Европейския съюз, което по план трябва да стартира на 01 юли 2018 г. и да продължи шест месеца. Заради решението на британските граждани за излизане от Евросъюза, съществува и малка вероятност, председателството ни да бъде изтеглено с половин година напред, тъй като Великобритания трябваше да поеме ротационното ръководство на ЕС точно след година, но това очевидно няма да се случи.

Резиденция “Бояна” и Националния дворец на културата са двете основни локации, в които българските власти са планирали да се провеждат десетки срещи на високо ниво, както и стотици заседания на работни групи, свързани с функционирането на европейската общност в периода юли-декември 2018 г. Дом №2 на Резиденция “Бояна” е завършен през 1973 г. и до момента на сградата не е правен основен ремонт, става ясно от заданието за обществената поръчка по избор на проектант.

“При проектирането и извършването на строително-ремонтните дейности да се следва принципът за максимално запазване на съществуващия архитектурен облик на сградата, както в екстериорно, така и в интериорно отношение заради институционалната представителност и значение на сградата и поради високото качество и стойността на архитектурните елементи и детайли”, гласи едно от изискванията към кандидатите.

“Сградата е с остъклена фасада от стъклопакет. Всички прозорци и врати са от австрийска алуминиева елоксирана дограма. Покривът на сградата е изцяло от медна ламарина с уникална изработка. Входното фоайе, партерът, стълбищата и първият етаж са застлани с мрамор. Таванът над основното фоайе е изработен от дървени пана по художествен начин”, подчертават в заданието от Администрацията на МС. Резиденцията, разполага и с хотелска част. Общата разгърната площ на комплекса възлиза на около 30 000 кв. метра.

Построената по време на управлението на Тодор Живков Резиденция продължи да се използва и през последните 26 години като място за провеждане на традиционните приеми, които президентите на България дават по случай Националния празник. Годишно в Резиденцията се провеждат стотици двустранни срещи, както и официални събития на дипломатическия корпус, международни конференции и множество институционални форуми.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.