Премиерът Борисов: Шефът на националното радио и СЕМ да си свършат работата

Боил Банов: Правителството няма право да изявява мнение за проблема на Детския радио хор

Обвиниха 24-годишна за шофиране под въздействието на наркотици

Милорад Додик: САЩ финансират неправителствени организации с цел подкопаване на Република Сръбска

Министър Банов покани Детския радиохор на среща в Министерския съвет

ВМРО: Г-н Заев, македонско и българско значат едно и също

6 цилиндъра със славно име 50 години от създаването на едно от най-красивите ферарита

Филип Попов: Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата „Олимпик“

Верижна катастрофа на бул. „Иван Гешов” и ул. „Гюешево” в София Един човек е откаран в болница с леки наранявания

Ралица Агайн: Има рискове в сектора на застраховките „Гражданска отговорност“

Русия определи новите санкции на САЩ като безпочвени

Какъв българин ще играе Брус Уилис в следващия “Умирай трудно”?

Тръмп заяви, че е опечален от решението срещу Пол Манафорт

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Гинеколог за смъртта на родилка в Сливен: „Скачане по корема” е невярно твърдение

След 43 години за първи път правят основен ремонт на Дом №2 на Резиденция „Бояна“

След 43 години експлоатация скоро се очаква да започне ремонтът на Дом №2 на Резиденция „Бояна“, която се стопанисва от Администрацията на Министерския съвет. До сряда кандидатите за изготвянето на проекта за ремонтните действия трябва да подадат необходимата документация за избор на проектант. Обществената поръчка е на стойност 375 000 лева, без ДДС, предаде БГНЕС.

Правителството вече планира да отдели над 15 млн. лева за ремонта на Резиденцията, разположена в полите на Витоша. Спешният ремонт на емблематичната сграда е свързан с българското председателство на Европейския съюз, което по план трябва да стартира на 01 юли 2018 г. и да продължи шест месеца. Заради решението на британските граждани за излизане от Евросъюза, съществува и малка вероятност, председателството ни да бъде изтеглено с половин година напред, тъй като Великобритания трябваше да поеме ротационното ръководство на ЕС точно след година, но това очевидно няма да се случи.

Резиденция “Бояна” и Националния дворец на културата са двете основни локации, в които българските власти са планирали да се провеждат десетки срещи на високо ниво, както и стотици заседания на работни групи, свързани с функционирането на европейската общност в периода юли-декември 2018 г. Дом №2 на Резиденция “Бояна” е завършен през 1973 г. и до момента на сградата не е правен основен ремонт, става ясно от заданието за обществената поръчка по избор на проектант.

“При проектирането и извършването на строително-ремонтните дейности да се следва принципът за максимално запазване на съществуващия архитектурен облик на сградата, както в екстериорно, така и в интериорно отношение заради институционалната представителност и значение на сградата и поради високото качество и стойността на архитектурните елементи и детайли”, гласи едно от изискванията към кандидатите.

“Сградата е с остъклена фасада от стъклопакет. Всички прозорци и врати са от австрийска алуминиева елоксирана дограма. Покривът на сградата е изцяло от медна ламарина с уникална изработка. Входното фоайе, партерът, стълбищата и първият етаж са застлани с мрамор. Таванът над основното фоайе е изработен от дървени пана по художествен начин”, подчертават в заданието от Администрацията на МС. Резиденцията, разполага и с хотелска част. Общата разгърната площ на комплекса възлиза на около 30 000 кв. метра.

Построената по време на управлението на Тодор Живков Резиденция продължи да се използва и през последните 26 години като място за провеждане на традиционните приеми, които президентите на България дават по случай Националния празник. Годишно в Резиденцията се провеждат стотици двустранни срещи, както и официални събития на дипломатическия корпус, международни конференции и множество институционални форуми.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.