Постигнато е хуманитарно споразумение за Газа между Турция и Израел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с палестинския президент Махмуд Абас по телефона снощи и му е съобщил, че е постигнато споразумение с Израел за подобряване на хуманитарната ситуация в Газа, съобщи „Ройтерс”, позовавайки се на източници от турското президентство.

Обаждането идва след като високопоставени официални представители от Турция и Израел заявиха, че е постигнато споразумение за нормализиране на отношенията, насочено към това да се сложи край на разрив, датиращ от 2010 г. Тогава Израел уби 10 турски пропалестински активисти и спря с командоси хуманитарна флотилия, която се опита да пробие блокадата на Газа.

Абас е изразил задоволство от развитието на събитията, заявиха президентски източници. Очакванията са споразумението да бъде обявено официално днес в 10 часа по Гринуич от израелския премиер Бенямин Нетаняху в Рим и турския му колега Бинали Йълдърм в Анкара.

Израел, който вече поднесе извиненията си за смъртоносния рейд срещу кораба Мави Мармара - едно от трите условия на Анкара за споразумението - също така се съгласи да плати 20 милиона долара на семействата на убитите и ранените, посочи израелски официален представител.

Споразумението е "дипломатическа победа" за Турция, след като Израел прие условията на Анкара, макар че не се съгласи да премахне блокадата на Газа, заяви турски официален представител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят