550 км пробег на ток с едно зареждане

Най-продаваният електрически автомобил в света Nissan Leaf трябва да затвърди водещите си позиции в сегмента с второто си поколение. За целта японските инженери работят ударно върху увеличаване на пробега с едно зареждане на батериите до 550 км. Подобни информации се появиха в специализирани британски медии.

Актуалната първа генерация на модела, която се продава в момента, може да измине до 250 км (по официалните данни на производителя). Над двойното увеличаване на пробега с едно зареждане ще превърне Leaf в пълноценен компактен автомобил и собственикът ще бъде освободен от притеснението, че токът в батериите свършва бързо. Твърди се, че акумулаторите на бъдещия модел ще разполагат с ресурс от 60 кВт/ч, а това е двойно повече, отколкото досега (30 кВт/ч). Големите батерии ще се предлагат като опция и ще струват по-скъпо. По-достъпните варианти на електромобила ще бъдат с по-малки и по-евтини батерии. Такава е и политиката на американската компания Tesla, която през следващата година ще пусне в продажба базовия си Model 3 за 35 000 долара и електрическата кола ще изминава до 346 км с едно зареждане.

Инженерите на Nissan усърдно усъвършенстват батериите и дадоха индикации за втората генерация Leaf с представянето на концепта IDS на изложението в Токио през 2016 г. Студийният модел показва как ще изглежда дизайнерски следващия сериен Leaf. Актуалният вариант е компактен хечбек с 5 врати и багажник с обем 370 л. Задвижва се от електромотор с мощност 109 конски сили. Максималната му скорост достига 144 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 11,5 секунди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика