Децата на майки пушачки имат повече колики

При недоносените бебета по-често се среща повишен метеоризъм.

Плачът на бебето е неонатален рефлекс, чрез който най-бързо и безотказно се привлича вниманието на родителя. Но как да сме сигурни, че бебето плаче, защото има колики, а не някакъв здравословен проблем, обяснява д-р Величка Терзиева, педиатър и семеен лекар във FiHealth Детски център „Слончо”, Студентски град, София.

Плачът при колики е силен и неконтролируем. Възможно е да продължи дори до 2-3 часа. Може да се прояви по всяко време на деня, след хранене, но обичайно се засилва привечер, след 18 ч. Коликите обичайно започват около втората седмица след раждането, като причиняват силни тревоги на родителите, понякога дори в продължение на 3-4 месеца. Бебето плаче безутешно, зачервява се, коремчето му е подуто, то свива юмручета, присвива крачета към коремчето и изпуска газове. Характерни за периода са също трудностите при хранене и неспокойният сън.

При недоносените бебета коликите се проявяват по-рано

Причина за това са някои анатомо-физиологични особености и функционалната им незрялост. При тях стомашната лигавица е нежна и лесно ранима. По-често се среща и дефицит на биофлората в червата, дисбактериоза, повишен метеоризъм – дори и при естествено хранените кърмачета, казва д-р Терзиева.

Коликите представляват функционални нарушения – бебето е здраво, но процесът на развитие е свързан с продължаващите промени в стомашно-чревната физиология. Неприятните спазми засягат 40 – 60% от новородените. При някои деца приключват до 2-3 седмици, а при други продължават до 3-4 месеца. Факторите, които оказват влияние на това са много – зависи от храненето както на бебето, така и на майката, от степента на функционалната незрялост на детското стомахче и ензимната недостатъчност. Статистически е доказано също така, че децата на майките пушачки (тези, които не успяват или не желаят да спрат цигарите в периода на кърмене), страдат от повече колики.

Освен анатомичната незрялост причина за коликите е и функционална лактазна недостатъчност, поради което млечната захар (лактозата) вместо до галактоза и глюкоза се разгражда до млечна киселина. В дебелото черво се появява лактозна ферментация и оттам - повишена перисталтика с болка. Понякога при хранене на кърмачето поради едновременното гълтане и дишане, бебето поглъща повече въздух, което също води до колики. Затова е добре да изправяте бебето да се оригне на всеки 5 минути по време на сукане.

Прехраненото бебе не е здраво бебе

В нашата традиция новородените с по-голям апетит са обект на всеобща радост, но прехранените бебета често при оригване повръщат, а също така имат и болки в корема. Друг проблем, свързан с храненето, е когато бебето суче лакомо, но за кратко, тъй като бързо заспива. Скоро се събужда отново гладно, започва да плаче и наново трябва да бъде кърмено. Така поема повече от т. нар. „предно” мляко, което ес по-голямо количество вода и лактоза. Тя не може да се разгради, предизвиква се ферментация и съответно болезнени колики. При всички случаи кърмените бебета се чувстват като цяло много по-добре от тези на изкуствено хранене, но ако поради някаква причина бебето се храни с шише, добре е да се избере такова против колики, коментира педиатърът.

При алергия към белтъка на кравето мляко коликите започват 30 – 60 минути след хранене, придружени от редки, кашави изхождания. Може да има примеси на слуз и кръв в изпражненията. Рядко има запек. Често подобни нарушения са придружени и с обриви – атопичен дерматит.

Понякога коликите са свързани и с темперамента на бебето. Например по-чувствителните към шумове, светлини и миризми кърмачета по-често имат колики, дължащи се на поемането на въздух по време на плача.

Хомеопатията действа ефективно при колики

Хомеопатията е ефективна и безопасна терапия, която регулира и подпомага силата на тялото да се самоизлекува. Много е подходяща - особено при кърмачета и за овладяване на коликите, установила е от опита в практиката си д-р Величка Терзиева. Тя препоръчва комплексния хомеопатичен препарат Коликинд, който съдържа Chamomilla (лайка) – действа антисептично, облекчава коликите, подуването и стомашните болки. Друга съставка на лекарството е Artemisia cinа (Сантонинов пелин), който успокоява раздразнителни деца с подуване и болки в стомаха. Лекарството повлиява и болки и спазми при алергия към белтъка на кравето мляко. В острата фаза приемът е по 3 капки през час до 6 пъти дневно, след което може да се продължи с 3 капки – 3 пъти дневно. Коликинд може да се приема без проблеми в течение на 2-3 месеца, съветва лекарят. Добра идея е да започнете да го давате профилактично още от първите дни след раждането.

Ако комбинирате Коликинд с Шуслерови соли, ще постигнете още по-бързо въздействие, съветва д-р Терзиева. При много силни колики, придружени с оригване например, към терапията с Коликинд можете да добавите Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която облекчава спазмите на стомашно-чревния тракт. За да стимулирате чревната моторика и да подпомогнете освобождаването на газовете, можете да добавите сол №10 натриев сулфат. А сол №6 калиев сулфат ще помогне за коригиране на ензимната недостатъчност. Калиевият сулфат е минерал, който подкрепя функцията на панкреаса. Този орган произвежда панкреасен сок, който се секретира в тънкото черво и съдържа редица ензими, необходими за смилането на белтъци, мазнини и въглехидрати.

Ефективни методи за успокояване на плача

С помощта на хомеопатичното лечение, с чай против колики и с някои общи мерки спазмите отзвучават бързо. Ето какво още препоръчва д-р Терзиева:

Затопляне. Бебето се поставя по корем, легнало на предмишницата на родителя, като коремчето му е върху дланта. Нейната температура е 34 С и така затопля и облекчава болката. С другата ръка родителят може да масажира гръбчето в посока по часовниковата стрелка – действа успокояващо.

Близък контакт с родителя. Детето се гушва така, че коремчето да бъде към гърдите на родителя, а главичката му – в ямката на шията.

Масаж на коремчето на бебето с леки движения по хода на часовниковата стрелка.

Люлеене, което наподобява движенията на майката по време на бременността и това успокоява бебето.

Някои родители използват и по-нетрадиционни методи за успокояване, но пък ефективни, разказва д-р Терзиева. Детето лежи в леглото и коремчето му се затопля с помощта на сешоар (насочен от достатъчно далечно разстояние). Самият звук на уреда успокоява бебето, а затоплянето облекчава болката. В Германия пък използват специална възглавничка с черешови костилки, която се слага в микровълната да се затопли, завива се с хавлийка и се слага на коремчето на детето.

И още съвети от педиатъра - кърмачката да избягва да се храни с цитрусови плодове, домати, които повишават киселинността, бобови храни, лук, зеле, карфиол, пикантни храни и ядки (с изключение на орехите, които повишават лактацията). Не бива да прекалява и с млечните продукти. Ако майката е много нервна, това засилва стреса и плача при децата, което води до поемане на повече въздух, а оттам – газове в червата и болки в корема. Т.е. ако родителят е преуморен и много изнервен, каквото и да направи няма да има достатъчен ефект. Децата усещат емоциите на възрастните, особено на майката, която е тяхната връзка с околната среда, обяснява д-р Терзиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве