Женски манастир край Пловдив чака реколта от банани

Женският манастир "Свети Великомъченик Георги Победоносец" край пловдивското село Белащица чака през месец септември първата си реколта от банани поне от една от двете палми с 10-ина издънки.

Тропическите растения били подарени преди 6 години на игуменката Екатерина от българка, живееща в Лондон, чиито корени и родители били от Белащица. Игуменката, трите послушнички в манастира и домакинката Елена, които поддържат и разкошна цветна градина, решили да засадят палмовата издънка с корените на 2 места в двора на Светата обител и да се грижат за тях редом с останалите растения.

"Палмите са много капризни, искат обилно напояване и понякога през лятото ги поливаме по цяла нощ с маркуча от чешмата. През зимата пък увиваме върховете на палмите и последните листа с изолиращ станиол, тъй като не издържат на по-ниски температури от минус 5 градуса, а нашият манастир се намира в подножието на Родопите. Едва на петата година - някъде към септември на 2015-а, за първи път на една от издънките се заформи нещо като мамулче, но през ноември изгни и така и не се появи плод. Сега обаче такова малко мамулче се появи на една от палмите още през юни и се надяваме тази година на първа реколта от банани. Колко точно ще бъдат бананите като брой, е още рано да се каже", разказа за "Труд" една от трите послушнички в манастира.

Още за уникалната реколта четете утре в хартиеното издание на "Труд" и по-късно на сайта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл