Данъчни си взеха 1500 лв. от касата на длъжник

Данъчни иззеха директно от касите на заведение в Шумен 1500 лв., защото собственикът бил техен длъжник. Акцията станала в петък в района на Градската градина, съобщават от пресцентъра, без да уточняват точно коя е кръчмата борчлия. Поне три заведения са много посещавани в парка.

От съобщението става ясно, че служителите от ТД на НАП-Варна, офис Шумен, едновременно с оперативните проверки за отчитане на продажбите, чрез регистрирани касови апарати, са започнали и изземване на парични средства от касите на длъжници към бюджета. Действията на инспекторите по приходите и публичните изпълнители са част от правомощията на служителите в агенцията. Мярката да се изземе оборотът от търговския обект е крайна и се прилага само в случаите, когато въпреки че длъжникът разполага с парични средства и значителни обороти, системно не плаща задълженията си за данъци и осигурителни вноски, поясняват от НАП.

Процедурата включва описване на касовата наличност в обекта и след като публичният изпълнител изземе намерените пари ги внася по сметката на органа по принудително изпълнение. Сумите се внасят незабавно, а ако е невъзможно в първия работен ден. Паралелно с това се прави и цялостна проверка на дейността на обекта - дали се издават касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети, дали продавачите са назначени на трудови договори и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес