Търсят се 50 млн. лв. за новия стадион "Варна"

50 млн. лв. са нужни за приключването на строежа на стадион "Варна", който по план трябва да влезе в експлоатация най-късно през 2019 г. и да отговаря на всички изисквания за провеждане на международни срещи. Това заяви Димитър Карбов, представител на община Варна в "Спортен комплекс Варна" АД след общо събрание на акционерите.

Дружеството бе създадено преди 11 г. за реновиране на стария стадион "Юрий Гагарин". В него общината има 35% дялово участие чрез апорт на 154 дка земя, а другите 65% държи "Химимпорт" АД с парична вноска от 22 млн. лв. и ангажимент да финансира ПФК "Черно море".

Първите планове бяха за ремонт за 17 млн. лв., но после бе решено да се строи нов стадион с 32 000 места за 200 млн. евро. Първата му копка бе направена през 2007 г., но кризата наложи промяна на проекта. Новият - от 2014 г., вече е за 70 млн. лв., с 22 000 седящи места с опция да бъдат увеличени с 6000, както и за изграждане на подземен паркинг за 1500 коли. В подготвителни дейности и укрепване на свлачищния терен вече са изразходени почти всички 22 млн. лв. на "Химимпорт". 18 млн. лв. обаче бяха набавени чрез продажба на 14,4 дка апортиран общински терен на голяма търговска верига, отчете Карбов.

Очаква се сделката да повиши двойно цените на 30-те дка подходящи за бизнес имоти край стадиона, които са в активите на "Спортен комплекс" АД. На този етап обаче вариант за продажбата им не е обсъждан и не стои на дневен ред, категоричен бе председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. В момента съветът на директорите на дружеството усилено търси схеми за набиране на 50-те милиона - чрез емитиране на акции или облигации, различни видове партньорства или чрез за продажба на името на стадион "Варна". Грубият му строеж е почти готов, започва изграждане на трибуните, добави Карбов. На една от външните стени на спортното съоръжение ще бъде направено лятно кино, а в района - атракциони, които да подпомогнат бъдещата издръжка. Докато строежът продължава, другият голям стадион на Варна - "Тича", ще придобие европейски вид още тази есен. Към осигурените от държавата 1 млн. лв. за ново осветление и подмяна на част от настилката, "Химимпорт" АД е добавило 300 000 лв. за нови седалки, разясни Мартин Байчев, председател на комисията "Младежки дейности и спорт" към местния парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини