Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 юли 2018

Кунева: От транзитна държава ставаме крайна дестинация за мигранти

От транзитна държава страната ни все повече се утвърждава като крайна дестинация за мигранти, търсещи убежище. Това заяви вицепремиерът, министър на образованието и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора Меглена Кунева на Международен дискусионен форум на тема „Засилване на мултидисциплинарното сътрудничество при идентификация и подкрепа на жертви на трафик на хора сред мигранти и търсещи закрила“, информира БГНЕС.

Според нея случващото се по отношение на бежанците, е нещо, с което Европа и светът нямат опит в последните десетилетия. „Ако погледнем демографското положение по света, ще видим, че това не е свързано само с тежките конфликти, от които бягат хората. Въпросът с миграцията ще продължава да присъства в дневния ред на управлението. Причините могат да бъдат най-много, когато има гъстота на конфликти, каквато има в момента, като войни, гонения, но нека не забравяме климатичните промени и бедността, те определят какво ще се случва по отношение на миграцията”, посочи Меглена Кунева.

„Трябва да сме готови, за да не пропуснем пак този звънец за събуждане” каза още Кунева и обясни, че е необходимо да се вглеждаме както в миграционните потоци, обезпечаване на защита на държавата от нередовна миграция, така и във всяка една човешка история, за да разпознаваме признаците на експлоатация.

Тя коментира, че в един дълъг период от време проблемът поне в Европа се е оставял да бъде решен от само себе си или някоя страна да предложи решение, което да е толкова да е толкова убедително, че да ангажира всички останали.

„Оказа се, че това не е просто приоритет на страните от предна линия и че е проблем с много сериозно общо европейско значение. Можело ли е да има звънец за събуждане, можеше да има звънец за събуждане, от анализи на ООН включително, защото следяхме събитията в Ирак и Сирия, където имаше кръвопролития, които няма как да не доведат до огромна бежанска вълна. Стотици хиляди са потърсили през това време спасение на европейска територия”, заяви вицепремиерът.

Кунева допълни, че търсенето на спасение в един глобализиран свят се усеща много по-бързо, защото конфликтите разместват пластовете в една точка на света и ефектът се усеща навсякъде.

Кунева допълни, че когато човек бяга от война е склонен да поеме всякакви рискове, за да се озове на безопасно място, да плати цена в преносния и прекия смисъл на думата, за да си осигури безопасност. По думите й, фактът, че Европа се счита за такова безопасно място, е добра оценка, но надеждата, която хората имат за това, е нещо, което трафикантите знаят и трупат богатство.
Кунева поясни, че трафика на хора и нередовното превеждане на хора през граници трябва да се разграничава. „Някои мигранти плащат много висока цена на каналджии и пътищата им се разделят. Това е каналджийство, което по нашия Наказателен кодекс е престъпление. Други мигранти, обаче не могат да си платят цената и могат да станат обект на сексуална или трудова принуда”, каза Меглена Кунева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.