Свършиха местата в елитните гимназии

Няма места в елитните гимназии в София. Още след първо класиране всички паралелки в тях са заети от седмокласниците с високи оценки. Това сочат данните на Регионалния инспекторат по образованието в столицата.

Резултатите са факт, въпреки че обявените места в столичните училища са с над 600 повече от броя на кандидат-гимназистите, който е 7036.

За втора поредна година Софийската математическа гимназия е училището с най-висок минимален бал -34,392, обяви началникът на инспектората Ваня Кастрева. На второ място е Първа немска езикова гимназия с бал 33,572. Трето по бал е 73 СОУ с бал 32,858, а на четвърто място е Испанската гимназия с бал 32,036.

Оказва се обаче, че най-желаната паралелка е именно в 164 училище „Мигел де Сервантес“. В нея се изучават първи език испански и втори английски.

Кандидатът с най-висок бал - 35,876, тази година е класиран в 91 Немска езикова гимназия. Вторият по резултат с бал 35,875 ще учи в СМГ.

Учениците са могли да избират между 194 профилирани паралелки и 98 професионални. 29 от тях ще бъдат закрити за новата учебна година.

Към момента все пак са останали 267 свободни места. Следващият понеделник предстои да бъдат обявени списъците след второ класиране, а на 8 юли ще са ясни резултати след третия и последен етап.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование