Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Близо милиард нови разходи за бизнеса

С промени в закон задължават всяка фирма да плаща на адвокат

С близо един милиард лева годишно ще се увеличат разходите на бизнеса, ако парламентът приеме законопроекта за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, който през миналата седмица мина на първо четене в правната комисия.

Ако промените станат факт, всеки собственик на фирма на практика ще бъде задължен да ползва услугите на адвокат дори и за дребни неща като размяна на документи с данъчни, НОИ, Агенцията по вписванията, Търговския и Имотния регистър. Това означава, че вече годишните финансови отчети, както и подаването на документи в НОИ за напуснали или назначени служители, ще трябва да минават през адвокатска кантора.

В момента при 90% от фирмите тези дейности се извършват от самите собственици или от счетоводителите им.

Адвокати заявиха пред «Труд“, че за по-малко от около 250 лева на месец не биха се наели да се занимават с подобни дейности, защото отнемат много време.

Простата сметка показва, че ако всяка от действащите в момента 300 000 фирми в България плаща на адвокатска кантора по 3000 лева годишно, то на всеки 12 месеца бизнесът ще се обезкръвява с 900 000 000 лв., които ще пълнят касите на адвокатската гилдия.

„Това предложение за промяна в Закона за адвокатурата е мракобесническо, нарушава конституционни принципи и ще доведе до създаване на монополни корупционни структури. Тези промени ще засегнат 300 000 действащи фирми в България, а 90% от тях са микропредприятия с до двама души персонал“, заяви пред „Труд“ Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

По думите му, ако този закон бъде приет, заради увеличените разходи на фирмите може да има поскъпване на стоки и услуги.

Срещу законопроекта вече има над 30 отрицателни становища, между които на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на работодателските и синдикалните организации, на професионалните сдружения на нотариусите, на експерт-счетоводителите, прокуратурата и редица структури в държавната администрация.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.