Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Гьолска каракуда ни продават вместо черноморска ципура

Крайпътни търговци лъжат клиентите, като им предлагат „черноморска“ риба, а често им пробутват дори каракуда, която е сладководна, предупредиха пред „Труд“ рибари от бургаския регион. Техният съвет е никога да не се купува от импровизираните сергии край шосето.

Причината е, че продуктите всъщност нито са пресни, нито са черноморски. В момента в родната акватория се вади само граца (дребен сафрид) и тук-там по някое попче.

Измамниците продават сафрид, но той е от Китай и няма нищо общо с пресния български. Освен това предлагат каракуда с отрязана глава и изчистена, за която твърдят, че е ципура.

„Ципурата трябва да се продава с глава и опашка и е чисто бяла на цвят. Скъпа риба е. Вероятно пласират каракуда“, смятат морски вълци.

„Паламуд пък ако продават на пътя, той сто на сто е океански. Изобщо не е вкусен, тричав е“, коментират риболовците. Те разказват, че преди време се случвало в ресторанти по морето да продават камбала вместо калкан. Нарушителите по шосето имат и друг трик – продават рибата сайра, но казват че е зарган.

Освен, че лъжат за стоката си, крайпътните търговци не спазват и елементарна хигиена, което прави предлагането й опасно за здравето. Всъщност рибата задължително трябва да се продава на регламентирани места с разрешение от агенцията по храните. Обектите са рибни борси, магазини и тържища, на щандове с хладилни инсталации, а продукцията трябва задължително да е обилно поръсена с кубчета лед.

„Съветваме хората в никакъв случай да не си купуват риба край пътя“, казаха от агенцията по храните в Бургас.

Мръсен канал захранва нелегалния пазар във Варна

Риба от канала между морето и езерото, където водата далеч не е чиста, се пласира масово от нелегалните улични продавачи във Варна. Призори те завардват района под Аспаруховия мост, където рибари вадят с тралове основно трицона и малки попчета. Товарят по няколко каси, качват ги на велосипеди с импровизирани ремаркета и тръгват из улиците с викове „Рибе, рибе“.

Продавачите редовно обикалят кв. „Аспарухово“, центъра на Варна и района около Колхозния пазар, въпреки че там е и градската рибна борса. Избират си маршрути по малките улички, за да могат лесно да се скрият от контрольори.

Купувачите обикновено са пенсионери, които трудно се придвижват в жегите, или лековерни туристи, отседнали на квартира. Килото се мери на око, цената е 3-4 лв. независимо от вида на рибата, а следобед с пазарлък пада и до 2 лв. По-рядко, когато има солиден улов, прекупвачи предлагат на улицата до борсата сафрид и илария, която уж е морска, но е ловена в езерото и месото й не е розово, а сивкаво. За примамка цените са с лев под тези на магазините.

“Не купувайте риба на пътя, опасно е!”, апелира д-р Златина Димова, шеф на областната дирекция за безопасност на храните. Тя обясни пред “Труд”, че самостоятелни и съвместни с ИАРА проверки се правят непрекъснато. Инспекторите обаче трудно ловят уличните търговци, които си имат съгледвачи и при най-малък риск се крият във входове и дворове.

Според д-р Димова най-голям проблем и това лято в града ще е предлагането на миди с неустановен произход в търговските обекти. „Клиентите могат лесно да се застраховат – щом лятото видят миди с едри ядки, значи не са читави“, дават рецепта опитни рибари.