Хванаха 296 пияни и 91 дрогирани шофьори в акция на TISPOL

Прекратяват служебно регистрацията на новозакупен автомобил, който не е пререгистриран КАТ вече има автоматичен софтуер и връзка със системата на Нотариалната камара

Депутатите решиха ново държавно предприятие да стопанисва язовирите

Трима са задържани при акцията пред банка в София Опитали да поставят копиращо устройство в банкомата

Как умереното количество алкохол предпазва сърцето

Зам.-министърката, отишла на луксозна командировка, подаде оставка, Борисов я прие

Баща на загинал при взрива в “Миджур” ще съди държавата в Страсбург

Как прохождат перничаните?

Тръмпоцентризмът на Америка, няма връщане назад Две срещи на върха и само една декларация

Полицейска акция пред банков клон в центъра на София

Днес времето ще бъде предимно слънчево и почти без валежи

Метеорологът Анастасия Стойчева: Средствата на НИМХ стигат до 9 юли

Антон Кутев: Целта на вота на недоверие е да спрем безхаберието във вътрешното министерство

Млад мъж установи, че е обявен за издирване, докато подавал документи в КАТ

Калоян Паргов, лидер на столичната организация на БСП, пред „Труд“: Партньор може да ни е всяка партия, която би изпълнявала нашата програма На изборите за следващ европарламент партиите от управляващата коалиция ще се разделят

Гьолска каракуда ни продават вместо черноморска ципура

Крайпътни търговци лъжат клиентите, като им предлагат „черноморска“ риба, а често им пробутват дори каракуда, която е сладководна, предупредиха пред „Труд“ рибари от бургаския регион. Техният съвет е никога да не се купува от импровизираните сергии край шосето.

Причината е, че продуктите всъщност нито са пресни, нито са черноморски. В момента в родната акватория се вади само граца (дребен сафрид) и тук-там по някое попче.

Измамниците продават сафрид, но той е от Китай и няма нищо общо с пресния български. Освен това предлагат каракуда с отрязана глава и изчистена, за която твърдят, че е ципура.

„Ципурата трябва да се продава с глава и опашка и е чисто бяла на цвят. Скъпа риба е. Вероятно пласират каракуда“, смятат морски вълци.

„Паламуд пък ако продават на пътя, той сто на сто е океански. Изобщо не е вкусен, тричав е“, коментират риболовците. Те разказват, че преди време се случвало в ресторанти по морето да продават камбала вместо калкан. Нарушителите по шосето имат и друг трик – продават рибата сайра, но казват че е зарган.

Освен, че лъжат за стоката си, крайпътните търговци не спазват и елементарна хигиена, което прави предлагането й опасно за здравето. Всъщност рибата задължително трябва да се продава на регламентирани места с разрешение от агенцията по храните. Обектите са рибни борси, магазини и тържища, на щандове с хладилни инсталации, а продукцията трябва задължително да е обилно поръсена с кубчета лед.

„Съветваме хората в никакъв случай да не си купуват риба край пътя“, казаха от агенцията по храните в Бургас.

Мръсен канал захранва нелегалния пазар във Варна

Риба от канала между морето и езерото, където водата далеч не е чиста, се пласира масово от нелегалните улични продавачи във Варна. Призори те завардват района под Аспаруховия мост, където рибари вадят с тралове основно трицона и малки попчета. Товарят по няколко каси, качват ги на велосипеди с импровизирани ремаркета и тръгват из улиците с викове „Рибе, рибе“.

Продавачите редовно обикалят кв. „Аспарухово“, центъра на Варна и района около Колхозния пазар, въпреки че там е и градската рибна борса. Избират си маршрути по малките улички, за да могат лесно да се скрият от контрольори.

Купувачите обикновено са пенсионери, които трудно се придвижват в жегите, или лековерни туристи, отседнали на квартира. Килото се мери на око, цената е 3-4 лв. независимо от вида на рибата, а следобед с пазарлък пада и до 2 лв. По-рядко, когато има солиден улов, прекупвачи предлагат на улицата до борсата сафрид и илария, която уж е морска, но е ловена в езерото и месото й не е розово, а сивкаво. За примамка цените са с лев под тези на магазините.

“Не купувайте риба на пътя, опасно е!”, апелира д-р Златина Димова, шеф на областната дирекция за безопасност на храните. Тя обясни пред “Труд”, че самостоятелни и съвместни с ИАРА проверки се правят непрекъснато. Инспекторите обаче трудно ловят уличните търговци, които си имат съгледвачи и при най-малък риск се крият във входове и дворове.

Според д-р Димова най-голям проблем и това лято в града ще е предлагането на миди с неустановен произход в търговските обекти. „Клиентите могат лесно да се застраховат – щом лятото видят миди с едри ядки, значи не са читави“, дават рецепта опитни рибари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.