Мъж изгоря при пожар в къщата си В Несебър пламна заведение, затворено от три месеца

Община Варна открива център за хора с тежки увреждания

Водолази ще се гмуркат с ретро-скафандър

Заради опасни скали е спряна теснолинейката до Разлог

Един загинал и 49 пострадали, след като влак дерайлира в Испания заради свлачище

Министър Желязков: Инцидентът с дерайлиралия влак е класически случай на форсмажор

Контрабандист на прекурсори остава окончателно в ареста Холандецът бил съден многократно в Белгия, лежал в затвора за търговия с дрога

Кметът на Шумен: Удовлетворен съм от свършената работа, продължаваме Градоначалникът писа 4 на заместниците, нареди Шумен в Топ-5 на градовете

Център за подкрепа на хора с увреждания ще бъде изграден във Велико Търново

Зелена светлина за производство на канабис в Гърция, 22 милиона евро са първите две инвестиции До края на годината се очаква да бъдат дадени още 14 лиценза

Интерпол отказа да приеме Косово

Кражба на домашна наденица разкриха в Разградско

Автомобил блъсна и уби жена на „Околовръстното шосе“ в София Пешеходката е пресичала неправилно

Петима от ранените при Кресненското дефиле са изписани от болницата

Пожар унищожил къща на 71-годишна, разследват палеж Второ семейство остава без дом в Разградско заради огнена стихия

Гьолска каракуда ни продават вместо черноморска ципура

Крайпътни търговци лъжат клиентите, като им предлагат „черноморска“ риба, а често им пробутват дори каракуда, която е сладководна, предупредиха пред „Труд“ рибари от бургаския регион. Техният съвет е никога да не се купува от импровизираните сергии край шосето.

Причината е, че продуктите всъщност нито са пресни, нито са черноморски. В момента в родната акватория се вади само граца (дребен сафрид) и тук-там по някое попче.

Измамниците продават сафрид, но той е от Китай и няма нищо общо с пресния български. Освен това предлагат каракуда с отрязана глава и изчистена, за която твърдят, че е ципура.

„Ципурата трябва да се продава с глава и опашка и е чисто бяла на цвят. Скъпа риба е. Вероятно пласират каракуда“, смятат морски вълци.

„Паламуд пък ако продават на пътя, той сто на сто е океански. Изобщо не е вкусен, тричав е“, коментират риболовците. Те разказват, че преди време се случвало в ресторанти по морето да продават камбала вместо калкан. Нарушителите по шосето имат и друг трик – продават рибата сайра, но казват че е зарган.

Освен, че лъжат за стоката си, крайпътните търговци не спазват и елементарна хигиена, което прави предлагането й опасно за здравето. Всъщност рибата задължително трябва да се продава на регламентирани места с разрешение от агенцията по храните. Обектите са рибни борси, магазини и тържища, на щандове с хладилни инсталации, а продукцията трябва задължително да е обилно поръсена с кубчета лед.

„Съветваме хората в никакъв случай да не си купуват риба край пътя“, казаха от агенцията по храните в Бургас.

Мръсен канал захранва нелегалния пазар във Варна

Риба от канала между морето и езерото, където водата далеч не е чиста, се пласира масово от нелегалните улични продавачи във Варна. Призори те завардват района под Аспаруховия мост, където рибари вадят с тралове основно трицона и малки попчета. Товарят по няколко каси, качват ги на велосипеди с импровизирани ремаркета и тръгват из улиците с викове „Рибе, рибе“.

Продавачите редовно обикалят кв. „Аспарухово“, центъра на Варна и района около Колхозния пазар, въпреки че там е и градската рибна борса. Избират си маршрути по малките улички, за да могат лесно да се скрият от контрольори.

Купувачите обикновено са пенсионери, които трудно се придвижват в жегите, или лековерни туристи, отседнали на квартира. Килото се мери на око, цената е 3-4 лв. независимо от вида на рибата, а следобед с пазарлък пада и до 2 лв. По-рядко, когато има солиден улов, прекупвачи предлагат на улицата до борсата сафрид и илария, която уж е морска, но е ловена в езерото и месото й не е розово, а сивкаво. За примамка цените са с лев под тези на магазините.

„Не купувайте риба на пътя, опасно е!“, апелира д-р Златина Димова, шеф на областната дирекция за безопасност на храните. Тя обясни пред „Труд“, че самостоятелни и съвместни с ИАРА проверки се правят непрекъснато. Инспекторите обаче трудно ловят уличните търговци, които си имат съгледвачи и при най-малък риск се крият във входове и дворове.

Според д-р Димова най-голям проблем и това лято в града ще е предлагането на миди с неустановен произход в търговските обекти. „Клиентите могат лесно да се застраховат – щом лятото видят миди с едри ядки, значи не са читави“, дават рецепта опитни рибари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.