Турция е готова да обезщети Русия за сваления самолет

"Турция е готова да изплати компенсации на Русия за свалянето на руския самолет Су-24", твърди министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм, предаде РИА Новости. Прессекретарята на президента на Русия съобщи предварително, че Реджеп Ердоган е изпратил послание до Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се извинява за станалото.

Руските власти са на мнение, че едно от условията за нормализиране на отношенията с Турция е изплащане на компенсации за нанесените щети. "Съдържанието на писмото е ясно. Изразихме съжалението си и при необходимост ще изплатим компенсация. Двете страни желаят да нормализират отношенията си. Мисля, че нещата се подобряват", коментира Бинали Йълдъръм.

Отношенията между двете страни се влошиха през ноември, когато турски изтребител F-16 свали в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът на руския самолет Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята. Президентът на Русия Владимир Путин определи станалото като "удар в гърба" от съучастници на терористи и въведе редица санкции срещу Турция.

По-късно съучастие в убийството на пилота призна Алпарслан Челик. През април Челик беше арестуван в Измир. По време на следствието той твърдеше, че не е стрелял лично по Пешков, но като командир на бойна група е поел отговорност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия