Германският външен министър: Русия ще продължи да е труден партньор за Европа

Разкриха улични грабежи отпреди години в Търговище, жертвите са момиче и млада жена

КЗП: Внимавайте при покупки от непознати търговци по Великден

Свлачището на пътя Смолян–Мадан се активизира отново

Арестуваха две шуменки за агресия

Борисов: Ще дадем 500 хил. лв. за пораженията от урагана във Враца

Немски дарители подпомагат социални заведения в Елена

Стивън Хокинг е направил предсказание за края на света два дни преди смъртта си

Само един е кандидат за омбудсман в Благоевград

Гробните места в Търново на изчерпване Поставиха съоръжение с клетки за 144 урни

Гръцките власти конфискуваха над 400 тона вредни храни, внесени от Турция

Рафтинг сезона в Пиринско стартира със стари цени, за 50 лева вдигаш адреналина

Жълт код за поледици в 9 области в страната

Цветан Цветанов: 800 са гражданите от Западните Балкани, които са се сражавали за ИДИЛ

Григор остава четвърти в света, тренира полугол за следващия турнир в Маями

10-15% от охранителните фирми в училищата не се справят с работата си

Между 10-15 процента от охранителните фирми имат пропуски в дейността си в столичните училища, около 80 на сто от фирмите се справят добре с работата си, това обобщи пред БНР Красимир Димитров от екипа на дирекция „Сигурност“ към Столичната община след поредния случай на намушкан ученик, този път в 23 СОУ „Жолио Кюри“ в София.

“През учебната година се извършват периодични съвместни проверки с МВР, обръща се внимание дали охранителните фирми спазват договорите си, проверяват се аварийните изходи и дворовете на училища и пропускателния режим”, обясни Димитров и подчерта, че охранителите трябва да имат проведен инструктаж за действия в извънредни ситуации, за да реагират адекватно. При проверките са били установени и случаи на използване на нелицензирани по Закона за частната охранителна дейност охранители.

“Три пъти са наложени санкции на фирми. Има и предложения към районните администрации за ревизия на охранителния процес в дадени училища”, увери Димитров.

Той припомни, че 85% от училищата имат изградено видеонаблюдение, а идеята е камерите не само използват да се използват за разрешаване на конкретни случаи на нарушения, но и с превантивна цел.

През последните два месеца са проверявани училищата на територията на общините Лозенец и Слатина.

“Рецепта за сигурност няма, но има много добри практики”, смята училищният директор и почетният председател на Съюза на работодателите в образованието Самуил Шейнин,.

По думите му, много е важно да се чуе и мнението на учениците, в името на които се прилагат мерките за сигурност. Шейнин цитира препоръки на проведен наскоро международен форум, на който учениците са предложили ясно разписване на отговорността на училищните ръководства, общините и МВР при пълна активност и съдействие на родителите. Учениците настояват още всяка община да изработи своя оценъчна карта за степента на риска в дадения район и правила за достъп до училищните дворове.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.