10-15% от охранителните фирми в училищата не се справят с работата си

Между 10-15 процента от охранителните фирми имат пропуски в дейността си в столичните училища, около 80 на сто от фирмите се справят добре с работата си, това обобщи пред БНР Красимир Димитров от екипа на дирекция „Сигурност“ към Столичната община след поредния случай на намушкан ученик, този път в 23 СОУ „Жолио Кюри“ в София.

"През учебната година се извършват периодични съвместни проверки с МВР, обръща се внимание дали охранителните фирми спазват договорите си, проверяват се аварийните изходи и дворовете на училища и пропускателния режим", обясни Димитров и подчерта, че охранителите трябва да имат проведен инструктаж за действия в извънредни ситуации, за да реагират адекватно. При проверките са били установени и случаи на използване на нелицензирани по Закона за частната охранителна дейност охранители.

"Три пъти са наложени санкции на фирми. Има и предложения към районните администрации за ревизия на охранителния процес в дадени училища", увери Димитров.

Той припомни, че 85% от училищата имат изградено видеонаблюдение, а идеята е камерите не само използват да се използват за разрешаване на конкретни случаи на нарушения, но и с превантивна цел.

През последните два месеца са проверявани училищата на територията на общините Лозенец и Слатина.

"Рецепта за сигурност няма, но има много добри практики", смята училищният директор и почетният председател на Съюза на работодателите в образованието Самуил Шейнин,.

По думите му, много е важно да се чуе и мнението на учениците, в името на които се прилагат мерките за сигурност. Шейнин цитира препоръки на проведен наскоро международен форум, на който учениците са предложили ясно разписване на отговорността на училищните ръководства, общините и МВР при пълна активност и съдействие на родителите. Учениците настояват още всяка община да изработи своя оценъчна карта за степента на риска в дадения район и правила за достъп до училищните дворове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини