Данъчна инспекторка поискала подкуп от 2000 лева, за да не запорира сметките на фирма

Специализираното звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу данъчната служителка П. Р. за поискване и получаване на подкуп с изнудване и злоупотреба със служебно положение, съобщават от пресслужбата на прокуратурата.

Съобразно длъжностната й характеристика П.Р. имала право да прави предложения за предприемане на мерки за предварително обезпечение на задълженията, както и за тяхната промяна или отмяна.

На 18.12.2015 г. била издадена заповед за извършване на данъчна ревизия на ”Ю.Б.Б.”. Ревизията следвало да обхване задълженията на дружеството по Закона за ДДС в периода 29.05.2013 г. до 31.10.2015 г., както и задълженията по Закона за корпоративното подоходно облагане за периода 19.10.2011 г. до 31.12.2014 г. В ревизиращия екип участвала обвиняемата П.Р.

В края на месец януари 2016 г. обвиняемата П. Р. провела телефонен разговор със свидетеля И.Ц. /едно от лицата, представляващи и управляващи дружеството/ по повод започващата ревизия и впоследствие по телефон и електронна поща двете продължили да комуникират.

Обвиняемата и свидетелката И.Ц. провели и няколко срещи помежду си, на които свидетелката предоставяла на обвиняемата счетоводни документи.

На 18.02.2016 г. обвиняемата П. Р. от личния си мобилен телефон се обадила на свидетелката И. Ц. и поискала лична среща с нея и с друг представител на дружеството С.К. На неустановена дата в периода 19.02.2016 г. до 22.02.2016 г., обвиняемата П.Р. посетила офиса на  в София.

По време на срещата обвиняемата П.Р. заявила на свидетелите И.Ц. и С.К., че ще напише акт на представляваното от тях дружество, заради прехвърления праг за регистрация по Закона за ДДС с около хиляда лева, а това е основание да се запорират банковите му сметки. Предложила им да й дадат 2 000 лева, за да напише акт за 20 000 лева, но да не запорира сметките на дружеството. Обърнала се и към свидетеля С.К и му заявила, че освен тези две хиляди лева, е необходимо да прецени още колко ще даде за екипа й.

„Свидетелят С. К. бил силно възмутен от поведението на обвиняемата и на висок тон я попитал как си представя, че той ще даде исканата от нея сума от 2 000 лева, както и допълнителна сума за ревизиращия екип, при положение, че дружеството ще бъде санкционирано по ЗДДС с глоба в размер на 20 000 лева. Обвиняемата П. Р. отвърнала, че трудът й е недооценен и че съставянето на акт за административно нарушение е най–малката неблагоприятна последица за дружеството, която е във възможностите й, да предизвика, за да навреди на търговското дружество.

В следващите дни обвиняемата П. Р. продължила да звъни на телефона на св. И. Ц. и изисквала от свидетелката да попълва бланки на различни документи, като й обяснявала също, че ще пътува за Куба в началото на март.

За поискания подкуп свидетелите сигнализирали прокуратурата и започнало разследване от Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура.

На 29.02.2016 г. обвиняемата П. Р. позвънила на св. И.Ц. и се уговорили да се срещнат пред сградата на НАП в София.

И.Ц. и П. Р. се срещнали в приемната на агенцията , където свидетелката предала на обвиняемата фактури за ревизираното дружество. След това по предложение на П.Р. двете излезли от сградата и се насочили към сградата на 133 СОУ ”Александър Пушкин”в София.

Там обвиняемата попитала И.Ц. за размера на паричната сума, която й се носи, на което свидетелката отговорила, че носи две банкноти от по петстотин евро. Обвиняемата П.Р. поискала да получи парите и И.Ц. й ги предала. Банкнотите били предварително белязани от органите на разследването.

Непосредствено след вземането на подкупа обвиняемата П.Р. била задържана от служители на МВР. На място бил извършен обиск на П.Р, при който били открити и иззети предадените й пари.

В хода на разследването са разпитани 18 свидетели, използвани са специални разузнавателни средства, назначени и изготвени са експертизи.

Спрямо П.Р. е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 4 000 лева. Наложена й е и забрана да напуска пределите на страната.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право