Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се откаже от ракетно-ядрените си програми

От днес грипна епидемия и в Благоевград

Спасителна акция за блокирани в старопланинска хижа близо до връх Шипка

15 пострадали след удар на влак в стена в Австралия

САЩ планират да изпратят допълнително хиляда души в Афганистан

Френският външен министър: Русия не може да реши сама сирийската криза

Близо 65 хиляди души останаха без ток в Канада заради силния вятър

165 машини чистиха снега в София през нощта

Импровизирано взривно устройство избухна в мол в Калифорния, няма пострадали

Лавров: Русофобията на Запада сега е по-лоша, отколкото по време на Студената война

Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Прокуратурата оневини граничния полицай Вълкан Хамбарлиев, който простреля афганистанец

Окръжна прокуратура – Бургас издаде постановление, с което се прекратява досъдебното производство във връзка с прострелването на афганистански гражданин в района на община Средец, поради липса на извършено престъпление от общ характер.

Разследването на прокуратурата е установило обстоятелствата около инцидента.
През нощта на 13 срещу 14.10.2015 г. петдесет и пет чужди граждани, от които четирима граждани на Ирак и петдесет и един граждани на Афагнистан преминали без разрешение границата на Република България с Република Турция, в района на 97 гранична пирамида в землището на село Белеврен,общ. Средец. Те се придвижвали пеша на българска територия, като избягвали населените места.

Около 21.00 часа на 15.10.2015 г. чуждите граждани достигнали територията на община Средец в местност, в участък на около четири километра от местността „Каиш баир“, в близост до с.Драчево. Там се намирал пункт на гранична полиция с трима гранични полицаи, които по това време водели наблюдение с цел разкриване на опити за нарушение на държавната граница.

Около 21.50-22.00 часа на 15.10.2015 г. групата от 55 чужди граждани достигнали моста „Рибарска среща“, движейки се в колона се насочили към пространството под свода му. Междувременно шумът от придвижването им и тихия говор били чути от Хамбарлиев и двамата му колеги от гранична полиция, а предвид тъмнината и характера на местността в района около моста – обрасла с тревиста и дървесна растителност и силната акустика под него, служителите на ГПУ възприели единствено факта на присъствие на множество хора, които се движили в тяхна посока.

Служителите засекли движението на групата и подали сигнал за навлизането на чужди граждани в българска територия. Полицаите се отправили към мястото, където се намирала групата. Органите на реда се опитали да спрат чуждите граждани с викове „Стоп! Полиция!“. Към този момент в подмостовото пространство се намирали 13 чужди граждани, а останалата част от чужденците се движили след тях.
Въпреки призивите на полицията, нарушителите продължи своето движение, викайки на неразбираем език.
Отчитайки тези обстоятелства, както и необходимостта от задържане на лицата, за чието противозаконно пребиваване в граничната зона били налице достатъчно данни и с оглед осигуряване на личната си безопасност, св.Хамбарлиев заредил служебното си оръжие пистолет „Макаров“ и произвел изстрел.
Куршумът, изстрелян в резултат на произведения изстрел, се ударил в свода на моста. При сблъсъка си със железобетонната конструкция на съоръжението в тази му част, отскочил от повърхността и променил посоката си, като проникнал в предно-лявата част на шията на един от афганистанските граждани. В резултат на нараняването пострадалият паднал по гръб в реката, а негов спътник и братовчед се опитал да спре кървенето, като притиснал към раната ризата си. Към тях веднага се приближили граничните полицаи, като един от тях предприел действия по оказване на първа помощ и продължил да притиска раната на пострадалия, за да спре кръвотечението. В резултат на огнестрелното нараняване в шията, пострадалият починал.

Вълкан Хамбарлиев и другият му колега успели да настигнат разпръсналите се в местността чужди граждани и да ги задържат.
В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествие, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи – физикохимични, балистични, съдебно медицински и др. Извършени са и три следствени експеримента.

Ето какви са мотивите прокуратурата за прекратяване на наказателното производство:

При анализа на събраните доказателства се установява по безспорен начин, че именно рикошетът на патрона, изстрелян от Хамбарлиев и отклонението по линията на траекторията му в резултат на удара в дъгата на моста, се намира в причинно – следствена връзка със смъртта на пострадалия афганистански гражданин.
Според прокуратурата Вълкан Хамбарлиев е изпълнявал вменените му съгласно служебните му задължения функции по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава.

Всичките му действия са били в резултат на функционалната му и служебна компетентност и не разкриват каквито и да е било подбуди извън тези, свързани със служебното му положение и с изпълнение на задълженията му по охрана на държавната граница.

„В конкретния случай произведеният предупредителен изстрел от страна на Хамбарлиев очевидно е бил в съответствие законовите норми, допускащи използването на оръжие, както за задържане на лица, за които са били налице достатъчно данни, че са извършили престъпление и са се опитвали да избягат, така и за осигуряване на личната му безопасност. Още повече, че и съгласно т.2 b) от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи …“Лишаването от живот не се разглежда като противоречащо на разпоредбите на този член, когато то е резултат от употреба на сила, призната за абсолютно необходима:…..при осъществяването на законен арест ….“ се сочи в постановлението на прокурора.
Налице е случайно деяние по смисъла на чл.15 от НК, т.е. липса на вина, тъй като в конкретната ситуация Хамбарлиев не е бил нито длъжен, нито е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици от деянието. Същите са настъпили при наличието и под въздействието на обективно непредвидими обстоятелства, които са довели до развитие на причинния процес в резултат от отклонения в неговото развитие, които са стояли изцяло извън съзнателните възможности на дееца, т.е. деянието извършено от Вълкан Хамбарлиев не представлява престъпление.

В конкретния случай, вредоносният резултат е настъпил при изпълнение на конкретна служебна задача – осъществяване на гранично наблюдение и предприемане на незабавни мерки по пресичане на нарушението, установяване и задържане на правонарушителите, налагащи носене и при необходимост използване на огнестрелно оръжие. За да е съставомерно деянието от субективна страна обаче, то резултатът следва да е в причинно следствена връзка с обективирано намерение за лишаване от живот.

В конкретния случай безспорно е установено, че Хамбарлиев е произвел предупредителен изстрел, като е насочил огнестрелното оръжие в посока, перпендикулярна по посоката на движение на пострадалия, което и категорично изключва умисъла за отнемане на живот в действията му или иначе казано искането или допускането от негова страна на смъртния резултат.

С тези мотиви наказателното производство е прекратено.
Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Бургас в 7 дневен срок и ще бъде изпратено на наследниците на пострадалия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.