14 магистрати от Благоевград: Напускаме Съюза на съдиите поради липса на почтеност

„Решението за прекратяване на членството ни е продиктувано от непрекъснатата липса на реални гаранции за почтеност, на взаимодействие и сътрудничество. Няма диалог между представителите на Съюза на съдиите в България (ССБ) и конкретни членове по несъвпадащи цели и задачи на съдебната система.“ Това се казва в обръщение на 14 магистрати от Благоевград, които вкупом напуснаха съюза. „Труд“ съобщи за заявленията им миналата седмица, а в понеделник магистратите обявиха и мотивите за своето решение.

„След задълбочена дискусия, анализ, равносметка и оценка констатирахме нееднакво и нетолерантно поведение от страна на представителите на ССБ към членовете си, изразяващо се в безпочвени нападки или немотивирана подкрепа на бивши, излъчени от ръководството на високи постове членове и позоваване на непроверените факти и обстоятелства, които дълбоко засягат правото ни на пълноправни членове на съюза, за който до този момент сме работили и безрезервно подкрепяли. Наложено е общуване по електронен път и чрез медии. Така в последните няколко месеца в редица издания се води агресивна и ескалираща кампания, насочена срещу членове на съюза в лицето на колеги съдии от Благоевградския окръжен съд“, пишат магистратите. Според тях, вместо да се противопостави на агресивната медийна кампания от последните месеци срещу собствените си членове, ССБ не реагира по никакъв начин.

„Напротив, видни членове използваха въпросните публикации срещу съдии - членове на ССБ, и организираха злостни кампании на най-високо място - Висшия съдебен съвет“, се казва още в мотивите на благоевградските съдии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право