Столична община: Всички линии на градския транспорт изпълняват редовните си маршрути, опесъчени са пътищата във Витоша

Дипломати срещу фалшивите новини

В последната секунда Тереза Мей звъни по телефона на Доналд Туск заради гласуването на нейната сделка за Брекзит

Блокът на Пашинян води с над 70% на изборите в Армения

112 души се приютиха в Кризисния център за бездомни на Столична община

Първенството на неправдите

На 10 декември 2018 да почерпят

Спортната звезда Ваня Стамболова отива на полуфинал на „Фермата“

Миенето на чинии бори стреса

Фейсбук забранява публикации със сексуален подтекст В социалната мрежа вече няма да може да се качват снимки с разголени тела

Катастрофа ограничи движението в активната лента при км 125 в посока Бургас на магистрала „Тракия“

Попфолк изпълнителката Емануела пред „Труд”: Люти страсти горят в песните ми Ако знаех формулата за успех, щях да работя само по нея

Саудитска Арабия отказва да екстрадира заподозрените за убийството на Хашоги

Захлаждане и валежи през новата седмица 

Музикалният продуцент Саня Армутлиева пред “Труд”: 100 000 души слушат легално музика у нас Експерти влизат в училищата по изкуства, за да разкажат за стойността на творческия продукт

Стаматов: Българските училища са „разграден двор”

Българските училища наистина са разграден двор. В тях може да влезе всеки, по всяко време и за голямо съжаление да внесе какво ли не. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по повод вчерашния инцидент, при който ученик бе прободен с нож в 23 СОУ в София.

Според него този инцидент е в резултат на импулсивна и неконтролируема емоция на един млад господин, на прага на 18 години, което би могло да се квалифицира и като криминално действие от негова страна.

Той коментира, че у нас няма практика да се проверява какво носят учениците в себе си. „Заради отделни случаи не трябва да се хвърляме в другата крайност, в която да проверяваме всичко, което носят учениците. За съжаление, през последните години много от тях след навършване на 13, 14-годишна възраст носят различни средства за самоотбрана. Тук ролята на учителя и класния ръководител е изключително важна чрез постоянния разговор с всеки ученик, а не да смятаме, че всеки ученик е потенциален престъпник”, посочи зам.-министърът.

Според Стаматов сигурността, която има в момента в училищата е сравнително крехка и предпазлива. „Има наличие на много видеонаблюдение, охранителни фирми на нивото на финансиране на самите училища. Има охранители, които в някои случаи не отговарят на изискванията за дейността си, което трябва да се промени във времето. За това е необходимо стабилно и допълнително финансиране, за което се изисква малко време”, добави Стаматов.

Във връзка с идея на депутат от ГЕРБ, който предлага да се поставят метал-детектори на входовете на училищата за проверка на влизащите ученици, Стаматов заяви, че в много американски училища това е факт, а в българските, може да се види какъв би бил ефектът, ако това се направи пробно. „Трябва да се направи стъпаловидно, а не да се хвърляме в другата крайност-всяко училище да прилича на среда, в която като че ли някой тръгва извън страната”, коментира още Диян Стаматов.

Относно идея МВР да провери фирмите за охрана в училище, той обясни, че охранителните фирми през цялата година са в постоянен контрол от страна на МВР. Стаматов поясни, че почти всеки месец кварталният полицай извършва проверка кой е охранителят и каква е ангажираността му, предаде БГНЕС.

За конкретния случаи в 23 СОУ, Стаматов припомни, че МОН разпореди проверка каква е ролята на охранителната дейност, дали всичко е наред и дали охранителят си е свършил ангажиментите или не. Той допълни, че проверката е започнала днес и е рано са се говори за краен резултат

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.