Бивша плеймейтка разказа за афера с US президента Карън Макдугъл се извини на първата дама Мелания

Престолонаследникът на Саудитска Арабия ще посети България

„Омония“ съди Петев за 576 хиляди евро

Кавани вкара на Чехия с ножица (ВИДЕО)

Одобрен е проектът за ремонт на спортна зала „Сава Величков“ в Търново Обектът ще бъде обновен с 212 324 лева по „Красива България“

Кметове поискаха оръжие от МВР, министър Радев отговори: Абсурд!

Апелативният съд в Търново остави под домашен арест шефът на здравната каса в Ловеч

Кралев участва в среща за решаване на проблемите между ФИБА и Евролигата Обсъждат как да се постигне синхронизация на календарите на двете организации

Туск: В понеделник ще има мерки по случая „Скрипал“ срещу Русия

Остава в сила бедствената ситуация във Видинско

Бургаската полиция взема мерки срещу “Син кит”

Министър Кирил Ананиев: Разработваме три модела за здравеопазване Пациентът е във фокуса на всеки един от тях

Проф. Божидар Димитров пред “Труд” за обвиненията на новия орган „Антикорупция“: Политическият елит се страхува от мен Дилър на културни ценности дари 20 хиляди лв. за каталог

Френската полиция застреля похитителя от Требе Полковник от жандармерията отишъл доброволно в плен и предавал случващото се с телефона си

Роналдо иска да получава с 1 евро повече от Меси

Посланик Тихомир Стойчев връчи акредитивните си писма на Барак Обама

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Тихомир Стойчев връчи акредитивните си писма на президента на САЩ Барак Обама на 27 юни 2016 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи.

В рамките на церемонията посланик Стойчев отправи към президента на САЩ и американския народ пожелания за благоденствие и просперитет от името на президента, министър-председателя, правителството и българския народ.

В своето изложение българският дипломат акцентира върху стратегическото партньорство между двете страни и дейността на сформираните пет работни групи за стратегически диалог в основните сфери на сътрудничество: отбрана и сигурност; борба с тероризма; енергийна сигурност; върховенство на закона; образование и засилване на контактите между хората.

Сътрудничеството в областта на сигурността бе посочено като основен елемент в двустранните отношения, чието значение нараства с оглед на променената среда на сигурност. Подчертана бе ролята на САЩ за сигурността на страните от НАТО и особено на държавите от Източна и Югоизточна Европа, чрез изпълнение на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността (ERI).

Посланикът отбеляза предприетите от България действия за постепенно увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г. и информира за приетата от правителството Национална програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г. Откроено бе значението на сътрудничеството между България и САЩ в борбата срещу тероризма и отличното партньорство между правоприлагащите институции на двете страни.

Посланик Стойчев потвърди политическата воля на българското правителство за реформиране на съдебната система, което ще позволи още по-ефективно сътрудничество в областта на борбата против корупцията и международната организирана престъпност. Като ключов приоритет на страната ни дипломатът посочи диверсификацията на енергийните източници и подчерта подкрепата на България за Южния газов коридор. Потвърдена бе решимостта на правителството за изграждане на интеконекторни връзки със съседните страни и приоритетното значение на интерконектора между България и Гърция, като част от вертикалния газов коридор Юг-Север.

Посланик Тихомир Стойчев се спря и на сътрудничеството между България и САЩ в областта на културата, науката и образованието. Ясно бе заявено, че ще продължат усилията за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания и за сключване на Спогодба за социална сигурност между двете страни. Подчертана бе важността на тези въпроси както за българското правителство, така и за българските граждани.

Българският посланик обърна внимание още на необходимостта от насърчаване на търговията и разширяване на икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и САЩ. Като положителен факт бе отбелязан нарастващият брой на българските фирми, които развиват успешно бизнес в Америка.

В заключение дипломатът подчертана ролята на България като фактор на стабилност в Югоизточна Европа. Посочено бе, че постигнатият напредък на Балканите до голяма степен се дължи на американската подкрепа и призова за продължаване на ангажимента на САЩ към региона.

Президентът Барак Обама приветства българския посланик с неговото назначение и изрази желанието си за задълбочаване на здравите връзки между двете страни. В своето обръщение американският президент подчерта, че България и САЩ са свързани от топло приятелство. По думите му двустранните отношения са укрепнали още повече след присъединяването на страната ни към НАТО през 2004 г. и подписването на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната през 2006 г.

Американският президент изрази признателност за участието на българските военни контингенти „рамо до рамо“ с американските военни сили в Афганистан, Ирак и Косово. Специално бе подчертано, че САЩ разглеждат България като лидер и фактор на стабилност в региона на Югоизточна Европа, който се характеризира с нарастваща несигурност. Приветствани бяха усилията на страната ни за постигане на регионална енергийна сигурност чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и изграждане на газови интерконектори със съседните държави. Барак Обама изрази и надежда, че Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции ще доведе до увеличаване на американските инвестиции в България.

В заключение президентът на САЩ изрази увереност, че ще продължи съвместната работа за задълбочаване на приятелството и партньорството между България и САЩ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.