Задържаха над 3 тона гориво в Хасковско село

Папата спря кортежа, за да помогне на полицайка (ВИДЕО)

Тяло на мъж открито край Чепинско шосе, към Нови Искър

Инспекторатът към ВСС провери 4195 имуществени декларации на магистрати за 2016 г.

Дадоха на съд шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека в Кресна

Германският министър на земеделието и еврокомисар Хоган отриха Българската палата на „Зелената седмица“ в Берлин

Благоевград изгражда система за видеонаблюдение, и полицията ще я ползва

Автобус катастрофира в Турция, има 6 жертви и 20 ранени

Възрастна жена е починала при пожар в къщата си в с. Маринка

Отмениха бедственото положение в Карлово

Грипна епидемия и в Благоевград

Путин се потопи в ледените води за Богоявление (СНИМКИ)

Седем пострадали при нападение с брадва в Руско училище

Енергийният министър призова бизнеса да сезира КЗК, ако има данни за картел за цената на тока

Автомобил блъсна пешеходец в Търново

Посланик Тихомир Стойчев връчи акредитивните си писма на Барак Обама

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Тихомир Стойчев връчи акредитивните си писма на президента на САЩ Барак Обама на 27 юни 2016 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи.

В рамките на церемонията посланик Стойчев отправи към президента на САЩ и американския народ пожелания за благоденствие и просперитет от името на президента, министър-председателя, правителството и българския народ.

В своето изложение българският дипломат акцентира върху стратегическото партньорство между двете страни и дейността на сформираните пет работни групи за стратегически диалог в основните сфери на сътрудничество: отбрана и сигурност; борба с тероризма; енергийна сигурност; върховенство на закона; образование и засилване на контактите между хората.

Сътрудничеството в областта на сигурността бе посочено като основен елемент в двустранните отношения, чието значение нараства с оглед на променената среда на сигурност. Подчертана бе ролята на САЩ за сигурността на страните от НАТО и особено на държавите от Източна и Югоизточна Европа, чрез изпълнение на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността (ERI).

Посланикът отбеляза предприетите от България действия за постепенно увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г. и информира за приетата от правителството Национална програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г. Откроено бе значението на сътрудничеството между България и САЩ в борбата срещу тероризма и отличното партньорство между правоприлагащите институции на двете страни.

Посланик Стойчев потвърди политическата воля на българското правителство за реформиране на съдебната система, което ще позволи още по-ефективно сътрудничество в областта на борбата против корупцията и международната организирана престъпност. Като ключов приоритет на страната ни дипломатът посочи диверсификацията на енергийните източници и подчерта подкрепата на България за Южния газов коридор. Потвърдена бе решимостта на правителството за изграждане на интеконекторни връзки със съседните страни и приоритетното значение на интерконектора между България и Гърция, като част от вертикалния газов коридор Юг-Север.

Посланик Тихомир Стойчев се спря и на сътрудничеството между България и САЩ в областта на културата, науката и образованието. Ясно бе заявено, че ще продължат усилията за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания и за сключване на Спогодба за социална сигурност между двете страни. Подчертана бе важността на тези въпроси както за българското правителство, така и за българските граждани.

Българският посланик обърна внимание още на необходимостта от насърчаване на търговията и разширяване на икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и САЩ. Като положителен факт бе отбелязан нарастващият брой на българските фирми, които развиват успешно бизнес в Америка.

В заключение дипломатът подчертана ролята на България като фактор на стабилност в Югоизточна Европа. Посочено бе, че постигнатият напредък на Балканите до голяма степен се дължи на американската подкрепа и призова за продължаване на ангажимента на САЩ към региона.

Президентът Барак Обама приветства българския посланик с неговото назначение и изрази желанието си за задълбочаване на здравите връзки между двете страни. В своето обръщение американският президент подчерта, че България и САЩ са свързани от топло приятелство. По думите му двустранните отношения са укрепнали още повече след присъединяването на страната ни към НАТО през 2004 г. и подписването на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната през 2006 г.

Американският президент изрази признателност за участието на българските военни контингенти „рамо до рамо“ с американските военни сили в Афганистан, Ирак и Косово. Специално бе подчертано, че САЩ разглеждат България като лидер и фактор на стабилност в региона на Югоизточна Европа, който се характеризира с нарастваща несигурност. Приветствани бяха усилията на страната ни за постигане на регионална енергийна сигурност чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и изграждане на газови интерконектори със съседните държави. Барак Обама изрази и надежда, че Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции ще доведе до увеличаване на американските инвестиции в България.

В заключение президентът на САЩ изрази увереност, че ще продължи съвместната работа за задълбочаване на приятелството и партньорството между България и САЩ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.