Мая Манолова погна частните арбитражи

След лавина от жалби на осъдени от "Енерго про"

Частни арбитражни съдилища обслужват интересите на монополисти в ущърб на гражданите и на това трябва да се сложи край. Това обяви националният омбудсман Мая Манолова, която направи изненадваща визита във варненски арбитраж, през който минават стотици дела на "Енерго про". "Тази компания е първенец по лоши практики, сдобила се е с частен съд, в който част от арбитрите са адвокати на дружеството. А справка показва, че за 2 г. те са взели от ЕРП-то 4 млн. лв. хонорари. Както се казва: С парите на хората по главите на хората", възмутена бе Манолова.

Според нея от началото на тази година "Енерго про" е въвело клауза, че спорове с клиенти се уреждат чрез арбитраж. Този текст фигурира във всеки документ, който абонатите са принудени да подпишат с монополиста. Така доста хора се оказват осъдени окончателно да платят суми, за които граждански съдилища са постановили, че не дължат. В добавка сметката се товари и от тлъсти адвокатски хонорари, поясни Манолова.

Според нея по тази схема в наети от арбитража помещения в хотел "Черно море" са осъдени задочно над 400 абонати на ЕРП-то, повечето от които дори не са били уведомени.

Част от ощетените дойдоха на приемната на Манолова, в която тя изслуша над 60 варненци. "Начислиха ми сметка от 1800 лв. при нормална 600-700 лв., а после получих известие, че съм ответник по арбитражно дело 1 ден преди края на 7-дневния срок за обжалване. Имах късмет, не бях подписал още загробващата клауза, обжалвах пред окръжния съд и спечелих. Но пари не са ми върнали. Спрях всички машини на ток, работя на газ", разказа Александър Вълчев, собственик на ателие във Варна.

Ресторантьорка от Добрич пък алармира, че "Енерго про" са на път да я фалират, защото въпреки спечелени на 2 инстанции граждански дела са я осъдили в своя арбитражен съд за отказ да плати надписана сметка и така блокират шанса й да избере друг доставчик на ток.

"Този арбитражен съд е дъщерен на друг, в столичния кв. Манастирски ливади, който миналата година е образувал 102 000 дела срещу граждани по искове на колекторска фирма. За сравнение, в административния съд в София те са били 15 000, а в арбитража на БТПП - 400. Подобни лоши практики имат и други монополисти като ВиК-Силистра", обясни Мая Манолова. Тя обяви, че е внесла при премиера и председателя на Народното събрание предложение за промени в ГКП, Закона за защита на потребителите и Закона за международния търговски арбитраж.

Целта е на арбитражните съдилища да бъде забранено да гледат спорове с потребители, освен ако самите те не желаят това, както и инспекторатът на правосъдното министерство да контролира дейността на този тип институции. "Така те ще се върнат към същинската си работа - да уреждат доброволно и евтино спорове между търговци, вместо да издевателстват над гражданите и със зависимостта си от монополисти да рушат идеята за съдебна реформа", обяви Манолова.

Тя отчете, че от началото на тази година е получила 285 жалби от Варненска област, които са двойно повече от депозираните за същото време на миналата година. Половината са срещу монополисти, а останалите са за имотни измами, лекарски грешки, срещу застрахователи, частни съдебни изпълнители и срещу местната администрация.

Хотелиери пропищяха от "паяка" на Златни пясъци

"Паякът" на Златни пясъци обира по 2 коли на всеки 5 минути и често току що пристигнали туристи остават без автомобил, докато се регистрират и разберат къде законно могат да паркират.

Така олекват с 60 лв. още в първите мигове на мечтаната морска ваканция и вместо тен, трупат нерви. Към репатриращите автомобили няма униформени, а маршрутът им е избирателен. За това се оплакаха на Мая Манолова хотелиери от Златни пясъци.

Там инфраструктурата е частна, собственост на "Златни пясъци" АД, което държи няколко от десетките хотели. "На практика след бариерата важат техните правила, но те създават проблеми на туристите. Затова ще внеса предложение в парламента в курортите с национално значение с всеки репатриращ автомобил да пътува задължително и полицай, за да се спазва законът", заяви Манолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини