Стивън Хокинг: Най-големите заплахи за човечеството са глупостта и замърсяването

„Най-големите заплахи за човечеството остават глупостта и замърсяването”, заяви водещият теоретичен физик Стивън Хокинг по време на интервю в предаването на Лари Кинг.

Той е изразявал това си мнение и преди, като в предаването подчертава, че положението вече е по-зле.

„Определено не сме станали по-малко алчни и по-малко глупави”, смята Хокинг. Той припомня, че преди 6 години е предупредил за същите заплахи, като в момента положението е още по-зле от преди. „От последното ни интервю насам човешката популация се е увеличила с половин милард души. И краят на това увеличение не се вижда”, допълва Хокинг.

„С това темпо бройката хора ще се увеличи до 11 млрд. до 2100 г. През последните 5 години замърсяването се е увеличило с повече от 8%, като 80% от жителите на урбанизираните зони са изложени на високи нива на замърсяване”, пояснява още ученият.

Друго притеснение за физикът е, че правителствата на различни държави развиват все повече оръжията с изкуствен интелект, които рано или късно ще станат заплаха за човечеството.

„Когато машините достигнат критична точка, в която ще могат да еволюират сами, не можем да предвидим, че техните цели ще се припокриват с тези на хората”, каза още Хокинг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука