Община Бургас ще подпомага финансово студенти в IT сектора

60 студенти, обучаващи се в специалности от IT сектора в двата бургаски университета, ще бъдат финансово подпомогнати от Община Бургас. Това предложение на кмета Димитър Николов получи днес одобрението на местния парламент.

Става въпрос за 30 студенти от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - направление "Комуникационна и Компютърна Техника", и 30 студенти от Бургаски Свободен Университет - специалност "Софтуерно инжинерство". Финансовата подкрепа, която ще получат от Общината, ще покрива себестойността на семестриалните такси и таксите за студентски общежития.

Кметът Николов мотивира своето предложение със засиления интерес от страна на компании от IT сектора и аутсорсинг индустрията към Бургас, но като условие за инвестиции те поставят наличието на достатъчно професионално подготвени кадри.

"Като отговорна местна власт, ние сме длъжни да отговорим на очакванията на бизнеса и да подпомогнем обучението на конкурентни за съвременните условия специалисти. По този начин ще увеличим шансовете на Бургас да бъде избран като подходящо за инвестиции място. Практиката показва, че привличането на големи компании в тази област пряко се влияе от наличието на развити университетски специалности, осигуряващи необходимия им кадрови ресурс", каза кметът.

Двата университета ще бъдат ангажирани да разработят системи за дуално обучение в областта на IT технологиите. Това ще създаде възможност студентите да натрупат стаж от една страна, а от друга ще е знак към компаниите за наличие на готови обучени кадри, които те могат да ползват.

При подбора на студентите, които ще бъдат включени в тази програма, всеки университет ще назначи комисия, включваща и представител на Община Бургас. Критериите, по които ще бъдат класирани кандидатите, ще бъдат най-висок успех и заявено желание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование