Дават на съд подкупна данъчна (обзор)

Инспектор Полина Рохлева от НАП-София ще се изправи пред Софийския градски съд за подкуп от 2000 лв. от чуждестранна фирма.

Според прокурорското спецзвено „Антикорупция“ Рохлева поискала рушвет от управителите на гръцката фирма „Юнион Балканс Бизнес“ - Ивелина Церовска и Саввас Карафилидис, за да намали данъчно наказание на дружеството, което заслужило с нарушение. Тя казала на шефовете, че ако й дадат подкупа, ще напише акт за 20 000 лв. на фирмата и няма да блокира банковите й сметки.

На една от срещите с Церовска и Карафилидис през февруари т.г. служителката на НАП подчертала, че ще трябват пари не само за нея, но и за ревизиращия екип. Това преляло чашата на търпението и гъркът отишъл лично да се оплаче от рекета на финансовия министър Владислав Горанов, който го изпратил в прокуратурата.

В следващите дни Рохлева настояла пред Церовска по телефона: „Давай ми парите по-бързо, че ще летя за Куба“. Двете се срещанали на 29 февруари в сградата на НАП, после се отдалечили към 133 СОУ „Александър Пушкин“. Тогава бизнесдамата дала на данъчната две банкноти от по 500 евро, които били белязани. В същия момент ченгетата оковали рушветчийката с белезници.

Разследващите открили и бял пощенски плик с 20 банкноти по 100 лв. в чантата на Рохлева, но засега няма информация, че те са от корупция.

Данъчната чака старта на делото на свобода под парична гаранция от 4000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право