Един Лестър за Англия

Един голям... Лестър зашлеви лицето на Англия. Малкия остров Исландия, държава с площ и население, колкото градът-шампион на Висшата лига, заля със сълзи голямата Великобритания. Ако референдумът за отделяне от ЕС разклати здраво и разедини поданиците на кралицата, то исландските викинги ги посякоха отведнъж.

За втори път Англия стана рицарят на печалния образ в драма за историята и филми. На първия следвоенен мондиал през 1950 година националите на САЩ победиха „трите лъва” с 1:0. Десетилетия по-късно за героите (тогава сокърът в Щатите бе напълно непознат) се направи хитов филм. Какво ли днес очаква епопеята на Исландия?

Нищо ново под мрачното английско небе! Вратарят Джо Харт се нареди в черния списък до своите предшественици, правили фатални грешки на големи турнири. Уейн Руни може да е рекордьор по голове, но отдавна не е световна звезда, камо ли лидер на фаворит за титлата. Много от останалите национали са просто средностатистически футболисти без особено голяма класа.

А треньорът? Англия плати прескъпо за серийния неудачник Рой Ходжсън. Преди кошмара селекционерът дори се опъна на шефовете си: „Няма да им се моля за нов договор!” Само десетина секунди след края на мача, още пред първия микрофон, той само проплака: „Напускам!”

Ходжсън не спечели нито един мач от елиминации в трите големи турнира, на които води Англия – Евро 2012, Мондиал 2014 и Евро 2016. Процентът му на успеваемост е 27,3 на сто. Какво от това, че завърши квалификациите със 100%? Под негово ръководство Англия е един обикновен и скучен за гледане отбор. В четирите си мача във Франция „лъвовете” улучиха общо само 11 пъти вратата. Въпреки, че реално не срещнаха сериозен съперник – дебютантите Уелс, Словакия и Исландия, както и кризисната Русия. Само за статистиката – Италия стреля по-често към вратата на Испания в другия осминафинал (20 пъти), отколкото Англия за целия турнир.

Кой ще смени Ходжсън? За фаворит е сочен Гарет Саутгейт, бившият национал, който сега води младежите. Не е изключено обаче Англия за трети път след Свен-Горан Ериксон и Фабио Капело да потърси чужденец.

Руни не намери сили да последва примера на Лео Меси. В един и същи ден двамата капитани, двете големи фигури се провалиха гръмко. Явно Руни играе за рекорди, след като с 53 гола е №1 при реализаторите. В мача с Исландия той се изравни с Дейвид Бекъм по мачове на полеви футболист за Англия – 115. Вратарят Питър Шилтън има 10 повече. Лесно Руни ще задмине това постижение, но... нищо повече.

„Това е най-срамният ден в историята ни”, написа в туитър легендата Гари Линекер.

А исландците тръгват смело към Айфеловата купа, където в неделя ги чака сблъсък с Франция. „Можем да играем още по-добре – възкликна Хеймир Халгримсон, един от двамата треньори на тима. – От началото на турнира това бе нашият най-силен мач, но не и най-силната игра. Англичанте си мислеха, че срещу нас ще имат разходка в парка. Но те се паникьоса, а не ние. Очаквам Франция да е по-силна от Англия. Ние обаче сме ги гледали често, а те нас – не.”

Малцина сигурно помнят, но Исландия взе веднъж и скалпа на Германия. През 2010-а младежките национали победиха Бундестима с 4:1 и го изхвърлиха от европейското първенство и олимпиадата в Лондон. Четири от тези момчета бяха титуляри при разправата с Англия в Ница...

Мнения

Рой Ходжсън:

Горд съм от работата на екипа ми и съм безкрайно разочарован от резултата. Поех отбор със средна възраст над 30 години, а сега сме най-младият в турнира. Исках да остана още две години, но знам, че във футболния бизнес резултатите определят. Гари Невил дойде с мен като помощник и също си тръгва.

Уейн Руни:

Аз няма да се откажа от националния отбор. Нека видим кой ще е следващият треньор и ако ме покани, съм на линия. Знаехме, че сме по-добрият отбор. Сега е лесно да се говори какво е трябвало или не трябвало да направим. Благодарихме на Рой Ходжсън за подкрепата в последните години.

Алън Шийрър:

Още преди 4-5 години казах, че искам да съм национален треньор. Отвърнаха ми, че съм нямал опит. Е, тези с много опит какво направиха? Аз знам как се играе на големи турнири, знам как се печели. Не можех да си представя по-лошо представяне на Англия от това на Мондиал 2014 и Евро 2016.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят