Как ще ги стигнем исландците

„Как ще ги стигнем америкаците? Ще ги задминем! Кога? Другари, направо се чудя как е възможно това.”

Помните ли тази песен от началото на демокрацията на великия Тодор Колев? Разбира се! Един от големите хитове на съвременна България. Колко точно би звучала същата тази песен, ако сменим единствено третата дума – вместо американци да сложим исландци. Да запеем за тези наследници на викингите, които станаха любимци на целия свят. Точно както беше България преди 22 години на Мондиала в Америка.

Със сигурност биха се появили дискусии, ако определим победата на Исландия над Англия като „чудо №1 в историята на футбола”. Няма обаче да сме далече от истината. Тези „ледени воини” все още са непобедени на Евро 2016. И на горещата френска ривиера вледениха надменните англичани.

Как ще ги стигнем исландците? Помните ли какво пренебрежение гледахме доскоро на Исландия. Когато ЦСКА загуби от „Акурейри” с 0:1 в първия кръг на КЕШ през 1990 година, бе прието като срам на срамовете. Дори и след достатъчното 3:0 за „червените” на реванша. Десетина години по-късно националите направиха 1:1 на далечния атлантически остров и пак си посипахме главата с пепел. Ако пък днес „славната” Петева чета или някой български отбор отиде до Исландия за мач и не загуби, сигурно ще го приемам като национален подвиг.

Как ще ги стигнем исландците? За четвърт век нещата се обърнаха с главата надолу. Бият ни като брашнен чувал из Далечния Изток за някой лев бонус, а Исландия тръгва непобедена към „Стад дьо Франс” и четвъртфинал на Евро 2016 срещу Франция. Когато нашите евробойци вече ще са започнали поредната кампания в клубните турнири, 10 процента от населението на 332-хилядния остров ще е в Париж на европоход. А снимите на страховития им брадат капитан (б.а. – сори, но без чичко Гугъл трудно може да се запомни името) са от Америка до Австралия.

Как ще ги стигнем исландците? Евро 2016 се оказа арената, която трябва да ни покаже, че всичко в нашия футбол е сбъркано. От основите до покрива. Когато исландците направиха 0:0 срещу Португалия и Роналдо в първия мач, шведският им треньор Ларс Лагербек каза: „Тепърва ще бъдете изненадани. Исландия гради и развива футбол.” После обясни за стотиците нови бази, за възбуждането на интереса у децата. У нас, с много малки изключения, стадиони и „люлки на шампиони” пустеят. На странни за спорт места като село Твърдица се появяват модерни стадиончета за по 5000 души, въпреки че толкова не живеят в околията. Но пък може би са усвоени европари за да поритват местни бизнесмени с приятели вечер. Просто защото отбор оттам няма. Даваме Твърдица за пример заради нашумелия тв интерес към арената наскоро и липсата на какъвто и да е футболни традиции там.

Как ще ги стигнем исландците? На ниво еврофинали вече ни биха. Нашето топ постижение е групова фаза. Имаме четвърто място на Мондиал 94 и поне още 2 години няма да могат да ни изпреварят. За съжаление въпросът от песента на Тодор Колев за американците винаги е имала и ще има предизвестен отговор. Лошото е, ако това стане и с въпроса за исландците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят