Красотата на старостта

Нямат никакъв шанс. Стари и надебелели. Ще запишат само едно участие...

Такива думи слушаха италианските национали преди Евро 2016. Днес те се готвят за четвъртфинал срещу любимия си съперник – световния шампион Германия. Точно на 95 години са трите стълба в защитата на „скуадрата” – Джорджо Киелини, Леонардо Бонучи и Андреа Бардзали. Сигурно не са най-бързите на света. Но играят заедно толкова дълго, че сигурно се познават по-добре, отколкото с жените си. А когато нападателите не могат, вкарват и голове. Така направи Киелини срещу Испания след няколкото пропуска на колегите в атака.

Италианският отбор, който е разделен на стара гвардия и жадни за успехи нови попълнения, вече спокойно може да мечтае за титла. Разбира се и благодарение на неостаряващия вратар Джанлуиджи Буфон. Преди турнира стражът на „Ювентус” каза, че това ще е последното му европейско. Но с осанката и поведението си Джиджи спокойно може да играе и след 4 години отново. Въпреки, че както отбелязахме това е вече много време за динамичния днешен футбол.

Какъв четвъртфинал ни чака! 34 пъти Италия се е изправяла срещу Германия. В последния мач Бундестимът спечели с 4:1 през март, но... в контрола. Въпреки това немците се радваха на първи успех от 20 години срещу своя вечен страх. Дойдат ли официалните дуели на голям турнир, никога „скуадрата” не е губила. Общата статистика сочи 8 победи за Германия, десет ремита и 15 успеха за Италия.

Вечната футболна война започна през 1962 година в Чили със скучно 0:0. Вторият мач се игра при 50-градусова жега и официало 102 444 души на стадион „Ацтека” в Мексико. Епичен дуел, завършил 4:3 за италианците, след продължения. В този мач резултатът непрекъснато се обръщаше. Четири години по-късно в студения Буенос Айрес двата съперника направиха още едно 0:0 в междинната група.

Най-значимият досега мач Италия – Германия бе на финала на Мондиа 82. И тогава „адзурите” смачкаха съперника с 3:1. А най-болезнените загуби на Бундестима датират от последното десетиление. На Мондиал 2006 полуфиналът вървеше 0:0 до 118-ата минута, когато Фабио Гросо и Алесандро дел Пиеро убиха немската мечта за домакинска титла. На Евро 2012 отново двата най-успели отбора на Стария континент премериха сили на полуфинал. И ако днес Германия се смее на Марио Балотели, то тогава плачеше заради него. Нападателят вкара последните си 2 значими гола в кариерата си за 2:1.

Днес равновесието в силите на пръв поглед изглежда нарушено. Германия е фаворит №1 на букмейкърите за титлата. Но дали има шанс да надиграе Италия или „скуадрата” ще има девет живота в тази сага? Отговорът е на стадиона в Бордо в събота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят