Дуейн Джонсън оповести раждането на третата си дъщеря

Маскирани обраха игрална зала във Видин

СДВР с мерки за охрана на реда заради дербито “Левски” – ЦСКА утре

Над 10 служители на ДАИ-Благоевград арестувани заради рекет на транспортни фирми (СНИМКИ)

800 певци, танцьори и музиканти събира фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада” Изявата в Монтана празнува десета юбилейна годишнина

Откриха труп на българка в Италия, била убита с изстрел в лицето

Борисов в Словения: Европейската перспектива е ключова за развитието на Западните Балкани

Фестивалът „Здравей здраве“ гостува в Благоевград

Младежки ГЕРБ: Бъдещето на младите хора е приоритет за българското правителство Европейската младежка конференция в София даде платформа за диалог между младите хора от 40 държави в ЕС, твърди организацията

Цената на петрола на ОПЕК се повиши до 70,51 долара за барел

Съдът пусна от ареста шофьорката от магистрала “Тракия”

Комисията по досиетата награди Цветан Цветанов за приноса му за публичното разкриване на архивите на ДС

Шефът на “Антикорупция” за случая “Иванчева”: Правим пълен финансов анализ на всичките обвиняеми

Григор Димитров: Да спечеля Голям Шлем? Защо не?

Цвета Караянчева и Волфганг Шойбле обсъдиха отличните двустранни отношения

Във вторник се спи най-сладко

Във вторник се спи най-добре и сънят е най-пълноценен, откриха най-внезапно учените. Изследването е британско, а анализът на данните е направен от финландската компания Firstbeat.

Почти прорицателското умозаключение се основава на сериозни и неоспорими данни – изследван е сърдечният ритъм на близо 5000 британци. Проучването е проведено през последните 10 г., като участниците носели холтери по три денонощия без прекъсване всяка седмица.

Мащабното проучване установило още, че в събота и неделя се спи най-дълго, но сънят не е най-възстановителен. Много по-полезно е да поспим в понеделник, докато във вторник дрямката е направо мехлем за сърцето. Всъщност при съня, който възстановява, сърдечният мускул не тупка равномерно. Напротив – отпочиващото си сърце променя ритъма си от ускорен на забавен и обратно.

През нощите на уикенда едва 48 на сто от времето, през което спим, е в укрепващ сън. В петък вечер здравословното време, прекарано в царството на Морфея, нараства на 48,7%, докато във вторник се лекуваме от травмите на забързаното всекидневие в 55,1% от часовете, през които сме потънали в сън.

Обяснението е свързано с това, че през почивните дни си позволяваме да излезем с приятели, да направим главите и изобщо се отдаваме на бурен нощен живот, от което спада качеството на съня. В понеделник все още се възстановяваме от щетите върху нервната система, а във вторник хем сме вече отпочинали от уикенда, хем още не сме се изтощили от работната седмица.

Жените спят по-дълго (7 часа и 34 минути – 11 минути повече от мъжете). Мъжкият сън обаче е по-здрав.

СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВ СЪН

Поне два часа, преди да си легнете, не вършете нищо, свързано с работата ви.

Когато си легнете, не мислете за проблемите на деня. Трябва да изтриете като с гумичка от главата си всички грижи.

Направете си списък със задачите за следващия ден и го оставете на нощното си шкафче заедно с химикал – за да си запишете, ако се сетите за нещо посред нощ.

Изхвърлете мобилния си телефон от спалнята.

Стаята, в която спите, трябва да е тъмна и тиха, прозорецът – отворен. В нея не бива да играете игри, да гледате филми или да работите.

Станете моментално, след като чуете алармата, не “снуузвайте”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.