Борисов в Брюксел: Двойният аршин в ЕС продължава да играе лоши шеги

"Във Великобритания с доста популизъм, с доста неверни факти и подвеждане на хората за една нощ загубиха 20 пъти колкото е вноската им в ЕС за години наред – близо 200 милиарда", това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди участието си в заседанието на Европейския съвет.

„Популизъм с много мощна медийна подкрепа направи така, че този референдум да се обърне срещу хората – за една нощ всички в Англия обедняха, а 7 милиона работещи там изпаднаха в несигурност“, посочи той.

„Това, което предложих на колегите, е да спазваме процедурите по Лисабонския договор такива, каквито са, да бъдем максимално разумни и без емоции. Това го правя преди всичко за българите, които са там, за да може да се намери някаква нормална формула. Трябва да се действа максимално бързо, защото всичко това дава несигурност, дава възможност нови популисти да се изявяват с какви ли не предложения“, каза още премиерът.

Той обясни, че е изложил пред колегите си от ЕНП тезата, че „двойният аршин в ЕС продължава да играе лоши шеги” и даде пример с отношението към членството на България и Румъния в Шенген. „Европейският парламент казва „Да“, Европейската комисия казва „Да“, всички са съгласни, че България и Румъния са спазили всички изисквания, институциите са си казали мнението и изведнъж една държава казва „Не“ и години наред това се протака. Това дава основание на много други държави все повече да изявяват претенции и вместо да ставаме по-единни, ставаме по-разединени. Надявам се това да послужи за урок в Европа“, категоричен бе премиерът.

По думите му България винаги е имала много ясна политика – „народът ни избра да сме в Европа”.

„С цялото си самочувствие на успяла нация ние трябва да си направим извода, че Общността трябва да се защити от такива популистки зависимости. За Великобритания път да се върне назад в Европейското първенство по футбол няма, за другото, мисля, че след като мине първоначалната емоция на всички, може да се намери добро решение. Защото Великобритания е в Европа, тя е част от нашата икономика“, каза министър-председателят.

Според него капацитетът на ЕК с добре мотивирани задачи и цели е по-голям, за да се справи в преговорите с Великобритания и добави, че Комисията и председателят й Жан-Клод Юнкер заслужават да бъдат подкрепени в този момент.

Министър-председателят изрази мнение, че промени в ЕС са необходими и е добре да бъде намалена бюрокрацията в Брюксел. Отговорът ни срещу популистите е да предложим политики, „трябва да кажем на хората за пет, за 10 години напред какво ще се прави, как ще се прави. Не е толкова страшно да излезеш и да кажеш проблемите – всеки ги вижда и, когато се поставят на дневен ред, се решават“, подчерта министър-председателят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика