Ченгета гръмнаха бивш колега, станал крадец

Обир, престрелка и преследване посред бял ден в София

Бандитът наскоро излязъл от затвора

Ицо Полицая и негов авер окрали злато за над 40 хил. лв. от заложна къща

Полицаи застреляха бандит след преследване с коли през няколко квартала в София. Убитият е Христо Георгиев (44 г.), известен с прякора Ицо Полицая, който е бивш служител на 9-о столично РПУ с дълго крими досие. Задържан е и негов съучастник, който по-рано успял да избяга, съобщиха разследващи.

Бруталните сцени на насилие се разиграха днес около 14,30 ч пред очите на десетки столичани. Ицо Полицая и аверът му нападнали заложна къща на бул. “Ломско шосе” в кв. “Надежда”. Двамата били въоръжени и с качулки на главите. Насочили пищови към младо момче, което по това време било на смяна, и успели да задигнат оставени в залог златни бижута за 37 000 лв. и 4000 лв. брой. Веднага щом тръгнали да бягат с краден “Фолкскваген Голф”, бил подаден сигнал до полицията. Оказало се, че наблизо има патрул, който се озовал за броени секунди и погнал бандитите.

По време на гонката двамата се прехвърлили на джип “Мицубиши”. На булевард “Възкресение” в квартал “Разсадника” полицаи се опитали да блокират пътя им. Джипът блъснали патрулки и други коли. Ицо Полицая и аверът му тръгнали да бягат пеша между блоковете, като стреляли по ченгетата. Те отвърнали на огъня и куршумите им застигнали бившия им колега. Той паднал в градинка зад блок и издъхнал от раните. Съучастникът му бил задържан около 2 часа по-късно, докато се криел зад друг блок в квартала. Криминалисти отказаха подробности за него, но имат подозрения, че той от дълго време “работи” с Ицо Полицая.

Христо Георгиев стреля по ченгета и през октомври 2013 г. Тогава той бе издирван под дърво и камък, след като със своя брат и още един съучастник нападнаха във Враца инкасо автомобил и задигнаха два чувала с пари. Дни по-късно Ицо Полицая бе засечен в столичния кв. “Св. Троица”, но усети полицейския капан. Той успя да избяга след стрелба по служителите на реда, насочи пистолет срещу шофьор на джип, изхвърли го от колата му и отпраши с нея. По-късно бе задържан в село Чепинци край София. Вчера стана ясно, че наскоро е излязъл от затвора, като е излежал няколко присъди, групирани в една.

Преди 10-ина години Полицая бил уволнен от Девето РПУ за корупция. Бе подсъдим по дела за приемане на подкуп, злоупотреба със служебно положение и обир на 3 кг накити от златарско ателие в “Люлин”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право