Славчо Велков: Повод за атентата в Истанбул може да е извинението на Турция към Русия

Извинението на Турция към Русия може би е било удобен повод за атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул, при който загинаха 36 души, а над 140 бяха ранени. България обаче е една от страните, които добре охраняват летищата си, в сравнение с други европейски държави. Това каза експертът по антитероризъм Славчо Велков, пред БТВ.

"Без съмнение е мегатерористичен акт, може би най-значимият за Турция през последните години, по-значим по мащаби от тези в Анкара, Истанбул и Диарбекир от последните месеци", каза Велков.

Той допълни, че може да свърже най-малко три неща с подобен акт: призива на говорителя на „Ислямска държава“ (ИД) от преди около месец, който призова за актове по време не свещения месец Рамазан; по това време точно преди две години беше обявен халифатът в Ирак, т.е. дататае с вързана с появата на (ИД); размразяването и възстановяването на отношенията с Русия, която е един от най-големите врагове на ИД.

"Нападението е подготвено предварително, но извинението към Русия може да е било удобен повод за насрочване на датата на атентата. Това извинение е акт с много политически последици", добави още Велков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия