Пиян и пребит мъж зарязан на междуселски път

Внучката на Ванга омъжи дъщеря си (СНИМКИ)

Хотел “Риц” в Париж разпродаде обзавеждане за 7,3 милиона евро

Разследват смъртта на 32-годишен наркозависим, издъхнал в дома на приятел

Няма пострадали български военнослужещи при атентата в Кабул

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за празничните дни през май

Посланикът на Египет и ректорът на ВТУ обсъдиха сътрудничество между университети в двете държави

Пиян блъсна полицейски патрул при опит да избяга от проверка Втори инцидент този месец със същата служебна кола, ударена от нарушители

Преди век са пили по-силна бира Пивоварните отварят врати за любопитните привърженици на пенливата течност

Евакуираха Мон Сен Мишел във Франция след като мъж заплаши полицай с убийство

Главният секретар на МВР Младен Маринов пред “Труд” за задържания за бомбата на мача: Важно е, че стигнахме до конкретен човек, за да се види лицето на злото

Веселин Маринов: Жената до мен в момента е жената на живота ми

Петър Москов: Започвам да работя за дясно консервативно обединение

Пламен Георгиев: Имаше поискване на подкупа много преди да бъде даден на Иванчева Обадили са се още нови свидетели по случая

Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Кунева: Ще започнем разговори за заплатите на учителите

Ще започнем политически разговори и ще направим най-доброто. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя предупреди, че през следващите 10 години ще се пенсионират 45 хиляди учители. “Ако не попълваме с млади учители, няма да има как да се предаде опитът. Изработва се план за привличане на младите хора, които да станат учители. Едно от нещата, които се правят, е да се професионализират учителите”, каза Кунева.

Тя допълни, че правителството не си затваря очите за необходимостта от повишаване на училтелските заплати. “Ще направим най-доброто, аз съм абсолютно сигурна в това. Младите учители започват с една заплата, която е много скромна. Да, трябва да е ясно каква е посоката и да сме сигурни, че учителите ни ще са ни приоритет, а това означава от няколко други възможности да изберем тях. Това е моята задача да кажа, че това е приоритет. Колективният трудов договор даде някаква посока. Каквито и да са процентите, те не могат да удвоят учителските заплати, но тенденцията е това, което търсим, и да няма връщане назад”, обясни тя.

Квалификацията е водещото за добрите учители. Друга важна особеност е начинът, по който обществото гледа на учителите. Два пъти по 39 преподаватели от точните науки ще отидат в ЦЕРН и Женева на обучение, анонсира Кунева. Много е важно те да имат идеята как се развива кариерата им и животът им и какво могат да постигнат.

Кунева заяви, че има и нова програма и евросредства, финансирана от Швейцария и Германия за обучение на учители. Тази програма ще надгради програма “Домино”, която е била изпълнена успешно, според нея. Освен това през ноември ще пристигне на посещение у нас генералният директор на ЦЕРН, информира БГНЕС.

“Образованието е индустрия и трябва да се знае с какви кадри се разполага, как се поддържат и как се мери продукцията, която излиза от този продукт”, заяви Кунева. Според нея трябва да се действа последователно, а не със скокове. Важно е да се говори и със сдружението на общините, защото имат училища към тях и защото личната им ангажираност е важна, каза още министърът. Според нея това може да помогне на младите хора, които искат да станат учители в малки населени места.

Освен това трябва да се говори и с бизнеса, както и с настоятелствата в училищата за поддържането на училищата, класните стаи. “Образованието е общност, не е самотно занимание”, заяви тя.

Кунева каза още, че това правителство ще бъде отдадено на темата образование и мястото на българския учител.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.