Корнелия Нинова: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

Газпром ще започне да строи инфраструктура в Сърбия за „Турски поток“

Баща и син загинаха от късо съединение в дома си

Броят на убитите при атентата в Богота достигна 21

Повече мощност за електромобил №1 Nissan Leaf разполага с 217 конскти сили и изминава 385 км

Григор Димитров се класира за осминафиналите на Australian Open

Скръбна вест! Отиде си Иван Вуцов

Министър Петков: Хората с увреждания, които досега не са получавали месечна добавка, трябва да подадат заявление затова до края на януари

60% от всички известни видове кафе може да изчезнат в близко бъдеще

Захариева: Страната ни има интерес от визитата на Путин в Сърбия Външният ни министър заяви, че руският президент има покана за посещение у нас

Как извънземните коментирали „Пловдив – европейска столица на културата“?

Стефан Софиянски предлага нова Конституция От 2007 г. сме член на ЕС и трябва да градим по нов начин нашите обществени отношения, заяви бившият кмет на София

От Белия дом официално съобщиха, че Тръмп няма да участва в Световния икономически форум в Давос

Евростат: На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари

Португалия открива специални коридори на летищата си за британците

Кунева: Ще започнем разговори за заплатите на учителите

Ще започнем политически разговори и ще направим най-доброто. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя предупреди, че през следващите 10 години ще се пенсионират 45 хиляди учители. „Ако не попълваме с млади учители, няма да има как да се предаде опитът. Изработва се план за привличане на младите хора, които да станат учители. Едно от нещата, които се правят, е да се професионализират учителите“, каза Кунева.

Тя допълни, че правителството не си затваря очите за необходимостта от повишаване на училтелските заплати. „Ще направим най-доброто, аз съм абсолютно сигурна в това. Младите учители започват с една заплата, която е много скромна. Да, трябва да е ясно каква е посоката и да сме сигурни, че учителите ни ще са ни приоритет, а това означава от няколко други възможности да изберем тях. Това е моята задача да кажа, че това е приоритет. Колективният трудов договор даде някаква посока. Каквито и да са процентите, те не могат да удвоят учителските заплати, но тенденцията е това, което търсим, и да няма връщане назад“, обясни тя.

Квалификацията е водещото за добрите учители. Друга важна особеност е начинът, по който обществото гледа на учителите. Два пъти по 39 преподаватели от точните науки ще отидат в ЦЕРН и Женева на обучение, анонсира Кунева. Много е важно те да имат идеята как се развива кариерата им и животът им и какво могат да постигнат.

Кунева заяви, че има и нова програма и евросредства, финансирана от Швейцария и Германия за обучение на учители. Тази програма ще надгради програма „Домино“, която е била изпълнена успешно, според нея. Освен това през ноември ще пристигне на посещение у нас генералният директор на ЦЕРН, информира БГНЕС.

„Образованието е индустрия и трябва да се знае с какви кадри се разполага, как се поддържат и как се мери продукцията, която излиза от този продукт“, заяви Кунева. Според нея трябва да се действа последователно, а не със скокове. Важно е да се говори и със сдружението на общините, защото имат училища към тях и защото личната им ангажираност е важна, каза още министърът. Според нея това може да помогне на младите хора, които искат да станат учители в малки населени места.

Освен това трябва да се говори и с бизнеса, както и с настоятелствата в училищата за поддържането на училищата, класните стаи. „Образованието е общност, не е самотно занимание“, заяви тя.

Кунева каза още, че това правителство ще бъде отдадено на темата образование и мястото на българския учител.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.