НАСА изстрелва сонда за изучаване на слънчевата корона

Столетница прогони с бастуна си крадци от дома си в Берлин

Тома Биков: Ако се докаже, че провокациите в Шарково са инициирани от Нинова, ще сезираме прокуратурата Това е заплаха към националната сигурност, посочи депутатът

Путин и Макрон обсъдиха съвместната хуманитарна операция в Сирия

Откриха нов вид акула с големи очи

Пабло Касадо заема поста на Мариано Рахой като председател на Народната партия

Дърво се срути в Бургас

Корнелия Нинова: Създаваме нови и нови органи за борба с корупцията, а тя расте

Пустиняк на плажа Най-сочните реплики от Северозапада, чути по морето

Оставиха в ареста двама сътрудници на Еманюел Макрон, задържани за побой

Най-малко десет души са загинали при наводнения във Виетнам

Елен Колева залюби кипърец Актрисата показа новия си любим

Мъж заплаши да скочи от втори етаж на болницата

Труп край Морска гара, рибари го видели

Началникът на КАТ- Габрово разпространи обръщение, че не е арестуван

Кунева: Ще започнем разговори за заплатите на учителите

Ще започнем политически разговори и ще направим най-доброто. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя предупреди, че през следващите 10 години ще се пенсионират 45 хиляди учители. „Ако не попълваме с млади учители, няма да има как да се предаде опитът. Изработва се план за привличане на младите хора, които да станат учители. Едно от нещата, които се правят, е да се професионализират учителите“, каза Кунева.

Тя допълни, че правителството не си затваря очите за необходимостта от повишаване на училтелските заплати. „Ще направим най-доброто, аз съм абсолютно сигурна в това. Младите учители започват с една заплата, която е много скромна. Да, трябва да е ясно каква е посоката и да сме сигурни, че учителите ни ще са ни приоритет, а това означава от няколко други възможности да изберем тях. Това е моята задача да кажа, че това е приоритет. Колективният трудов договор даде някаква посока. Каквито и да са процентите, те не могат да удвоят учителските заплати, но тенденцията е това, което търсим, и да няма връщане назад“, обясни тя.

Квалификацията е водещото за добрите учители. Друга важна особеност е начинът, по който обществото гледа на учителите. Два пъти по 39 преподаватели от точните науки ще отидат в ЦЕРН и Женева на обучение, анонсира Кунева. Много е важно те да имат идеята как се развива кариерата им и животът им и какво могат да постигнат.

Кунева заяви, че има и нова програма и евросредства, финансирана от Швейцария и Германия за обучение на учители. Тази програма ще надгради програма „Домино“, която е била изпълнена успешно, според нея. Освен това през ноември ще пристигне на посещение у нас генералният директор на ЦЕРН, информира БГНЕС.

„Образованието е индустрия и трябва да се знае с какви кадри се разполага, как се поддържат и как се мери продукцията, която излиза от този продукт“, заяви Кунева. Според нея трябва да се действа последователно, а не със скокове. Важно е да се говори и със сдружението на общините, защото имат училища към тях и защото личната им ангажираност е важна, каза още министърът. Според нея това може да помогне на младите хора, които искат да станат учители в малки населени места.

Освен това трябва да се говори и с бизнеса, както и с настоятелствата в училищата за поддържането на училищата, класните стаи. „Образованието е общност, не е самотно занимание“, заяви тя.

Кунева каза още, че това правителство ще бъде отдадено на темата образование и мястото на българския учител.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.