„Туитър“ блокира повече от 1000 акаунти по подозрение за руска пропаганда

Кола излетя на пътя край Банско, четирима ранени

Буря е повредила части от руски ракетен комплекс С-400, пътуващ за Китай

Тереза Мей: Втори референдум във Великобритания за Брекзит няма да има

Рокпевецът Том Пети е починал от свръхдоза от седем лекарства

Косовската полиция не предвижда специални мерки за сигурност при визитата на сръбския президент

Еротична екстраваганца от Франсоа Озон Страхотната мацка Марин Вакт с главна роля в “Double Lover”

Пентагонът: Операцията на Турция в Африн няма да повлияе на двустранните отношения

Джеймс Матис: Изправени сме пред все по-голяма заплаха от ревизионистки сили като Китай и Русия

Правителствена парализа в САЩ, в Сената не се споразумяха за бюджета

Сергей Лавров: Ядреното споразумение с Иран няма да оцелее, ако САЩ се оттеглят от него

Хиляди младежи протестираха в Будапеща с искане за образователна реформа

Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Кунева: Ще започнем разговори за заплатите на учителите

Ще започнем политически разговори и ще направим най-доброто. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя предупреди, че през следващите 10 години ще се пенсионират 45 хиляди учители. „Ако не попълваме с млади учители, няма да има как да се предаде опитът. Изработва се план за привличане на младите хора, които да станат учители. Едно от нещата, които се правят, е да се професионализират учителите“, каза Кунева.

Тя допълни, че правителството не си затваря очите за необходимостта от повишаване на училтелските заплати. „Ще направим най-доброто, аз съм абсолютно сигурна в това. Младите учители започват с една заплата, която е много скромна. Да, трябва да е ясно каква е посоката и да сме сигурни, че учителите ни ще са ни приоритет, а това означава от няколко други възможности да изберем тях. Това е моята задача да кажа, че това е приоритет. Колективният трудов договор даде някаква посока. Каквито и да са процентите, те не могат да удвоят учителските заплати, но тенденцията е това, което търсим, и да няма връщане назад“, обясни тя.

Квалификацията е водещото за добрите учители. Друга важна особеност е начинът, по който обществото гледа на учителите. Два пъти по 39 преподаватели от точните науки ще отидат в ЦЕРН и Женева на обучение, анонсира Кунева. Много е важно те да имат идеята как се развива кариерата им и животът им и какво могат да постигнат.

Кунева заяви, че има и нова програма и евросредства, финансирана от Швейцария и Германия за обучение на учители. Тази програма ще надгради програма „Домино“, която е била изпълнена успешно, според нея. Освен това през ноември ще пристигне на посещение у нас генералният директор на ЦЕРН, информира БГНЕС.

„Образованието е индустрия и трябва да се знае с какви кадри се разполага, как се поддържат и как се мери продукцията, която излиза от този продукт“, заяви Кунева. Според нея трябва да се действа последователно, а не със скокове. Важно е да се говори и със сдружението на общините, защото имат училища към тях и защото личната им ангажираност е важна, каза още министърът. Според нея това може да помогне на младите хора, които искат да станат учители в малки населени места.

Освен това трябва да се говори и с бизнеса, както и с настоятелствата в училищата за поддържането на училищата, класните стаи. „Образованието е общност, не е самотно занимание“, заяви тя.

Кунева каза още, че това правителство ще бъде отдадено на темата образование и мястото на българския учител.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.