ГЕРБ внесе предложение за отпадане на Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението”

ПГ на ГЕРБ внесе промени между 1 и 2–ро четене на законопроекта в Закона за МВР, с които отпада създаването на Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Това каза по време на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Той поясни, че ГЕРБ и депутатите от вътрешната комисия са внесли предложения между 1 и 2 четене в промените в Закона за МВР.

„Искам да подчертая, че благодарение на добрия диалог с представители на МВР стигнахме до консенсус”, уточни Цветанов. От изказването му става ясно, че се съобразяват с направените предложения за увеличаване на правомощията на ГДБОП и преминаването на Специализираната куриерска служба към ДИКСИ.

Народният представител заяви, че ще подкрепят и преобразуване на правоотношенията на служителите от администрацията на МВР, които ще преминат към Закона за държавният служител. По думите му това са около 4 хил. служители, които вече няма да се водят като 1-ва категория труд.

„Правим предложение на отпадне Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Отпада възможността да се създаде длъжността административен секретар в ОД МВР-тата, защото смятаме, че не трябва да се увеличава щата, в тази връзка министърът ще упълномощава действащ служител”, обясни още той.

Става ясно, че отпада и намаляването на платения отпуск. Цветан Цветанов припомни, че предложението на МВР е било платеният отпуск да бъде намален на 25 дни. „Ние го запазваме на 30 дни”, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини