"Енерго-Про": Не можем да влияем на съдилищата

След изявлението на Мая Манолова, че ЕРП-то се е обзавело с частен арбитраж

"Енерго-Про" категорично заявява, че стриктно спазва действащото законодателство на България и прилага законосъобразни практики, които отговарят на обществения интерес и са в услуга на клиентите. Това обявиха в официална позиция от електроразпределителното дружество по повод изявления на националния обществен защитник Мая Манолова.

Преди ден след преглед на десетки жалби от варненци тя заяви, че "Енерго про" се е обзавело с частен арбитражен съд, в който работят част от адвокатите на компанията и който се ползва като бухалка срещу абонатите. Манолова цитира и справка, че за 2 г. адвокатите на ЕРП-то са получили 4 млн. лв. хонорари.

"Като най-голям работодател в Североизточна България и компания с над 1,1 млн. клиенти, хиляди доставчици и контрагенти "Енерго-Про" е страна по хиляди съдебни спорове за милиони левове в различни съдилища, част от които на територията на град Варна. Разходите за правна защита са съобразени с обема и качеството на правната работа и материалния интерес", контрират от дружеството.

Оттам са категорични, че нито фирмите в състава му, нито служителите му могат да влияят върху дейността на съдилищата. И уточняват, че арбитражното производство не ограничава правата на клиента да подаде жалба до компетентните държавни органи, в това число КЕВР и КЗП, а решенията на арбитража винаги подлежат на последващ контрол пред ВКС.

От компанията посочват, че годишно губят милиони от кражби на ток, като през последните години успешно противодействат не само на тази порочна практика, но и на група лица, които чрез цесии, представителство на мъртъвци и други порочни схеми се опитвали да източат милиони от дружеството чрез дела за кражби на електроенергия.

"Готови сме да предоставим на омбудсмана подробна информация за тези случаи, за които са надлежно сезирани и компетентните органи", допълват от "Енерго-Про".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини