Сотир Цацаров: Констатациите от анализа на прокуратурата трябва да бъдат публични

Аз и Екатерина Захариева ще искаме всичко, което е констатирано от проверката на прокуратурата да бъде публикувано,а не да остане някаква техническа тайна. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по повод проверката на българската прокуратура от делегацията на прокурори от четири европейски държави, които пристигнаха в понеделник.

Цацаров допълни, че не се чувства унизен от мисията за техническа помощ и каза, че това е "нормален елемент от Механизма за сътрудничество и проверка".

Той изтъкна, че в споразумението, което е подписано между Службата за техническа помощ и Министерството на правосъдието и прокуратурата има клауза за конфиденциалност. Главният прокурор изрази неодобрение относно тайния характер на клаузата и поясни, че поради тази причина ще иска тя да бъде отменена.

Той не може да бъде таен за вас - медиите, но не може да бъде таен и за българското общество. Не може да бъде тайна и това дали мненията на експертите, които ще бъдат публикувани, в крайна сметка ангажират по някакъв начин органите на ЕК или са само експертни мнения. Не може да бъде тайна и механизма, по който те се получават тези мнения и интервютата, които се провеждат“, заяви Сотир Цацаров. „Очевидно е че в резултат на мисията ще бъдат продуцирани доклади – междинни, както и един окончателен през декември.

Според споразумението и тези доклади са конфиденциални, но моето предложение и настояването на министър Захариева категорично е за отпадане на тази клауза. Ще дойде момент, в който тези доклади трябва да бъдат публични, защото в противен случай това обезсмисля мисията на първо място и на второ натоварва, както нея така и всичко друго с едни бих казал нереализируеми очаквания или с някаква секретност, която нито е нужна, нито е потребна, нито има за какво да се прави“, коментира още главният прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право