Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Сотир Цацаров: Констатациите от анализа на прокуратурата трябва да бъдат публични

Аз и Екатерина Захариева ще искаме всичко, което е констатирано от проверката на прокуратурата да бъде публикувано,а не да остане някаква техническа тайна. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по повод проверката на българската прокуратура от делегацията на прокурори от четири европейски държави, които пристигнаха в понеделник.

Цацаров допълни, че не се чувства унизен от мисията за техническа помощ и каза, че това е „нормален елемент от Механизма за сътрудничество и проверка“.

Той изтъкна, че в споразумението, което е подписано между Службата за техническа помощ и Министерството на правосъдието и прокуратурата има клауза за конфиденциалност. Главният прокурор изрази неодобрение относно тайния характер на клаузата и поясни, че поради тази причина ще иска тя да бъде отменена.

Той не може да бъде таен за вас – медиите, но не може да бъде таен и за българското общество. Не може да бъде тайна и това дали мненията на експертите, които ще бъдат публикувани, в крайна сметка ангажират по някакъв начин органите на ЕК или са само експертни мнения. Не може да бъде тайна и механизма, по който те се получават тези мнения и интервютата, които се провеждат“, заяви Сотир Цацаров. „Очевидно е че в резултат на мисията ще бъдат продуцирани доклади – междинни, както и един окончателен през декември.

Според споразумението и тези доклади са конфиденциални, но моето предложение и настояването на министър Захариева категорично е за отпадане на тази клауза. Ще дойде момент, в който тези доклади трябва да бъдат публични, защото в противен случай това обезсмисля мисията на първо място и на второ натоварва, както нея така и всичко друго с едни бих казал нереализируеми очаквания или с някаква секретност, която нито е нужна, нито е потребна, нито има за какво да се прави“, коментира още главният прокурор.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.