Доживотен затвор за Чокмана за убийството на 17-годишно момче

Апелативният съд във Велико Търново потвърди доживотната присъда, постановена от окръжните магистрати в Плевен, с която на Георги Георгиев - Чокмана е наложено наказание доживотен затвор.

Той е признат за виновен, че на 31 май 2008 год. в местността “Мъртва долина” в Плевен умишлено умъртвил 17- годишния Анатоли П. П., като деянието представлява опасен рецидив.

Във фаталния ден подсъдимият се заканил и на жена, че ще я изнасили и убие.

Окръжен съд Плевен наложил на подсъдимия Георги Георгиев най-тежкото от наказанията за двете отделни деяния- доживотен затвор при първоначален специален режим. Със същата присъда, той е осъден и да заплати сумите от по 50 000 лева на двама граждански ищци, представляващи обезщетение за претърпените в резултат на престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва.

Делото в Апелативен съд е образувано по жалба от защитата на подсъдимия, като с нея се прави искане за отмяна на присъдата и постановяване на нова по силата, на която Георгиев да бъде признат за невинен и оправдан и по двете обвинения.

Жалбата е била поддържана в проведеното на 20 юни 2016 г. съдебно заседание пред въззивната инстанция. Частните обвинители и граждански ищци не са се явили на заседанието и не са били представлявани в съдебно заседание пред ВТАС. Апелативният прокурор е заел становище да се потвърди присъдата.

Според състава на Апелативен съд Велико Търново, жалбата е неоснователна. Магистратите приемат изцяло правните изводи на първоинстанционния съд по отношение на квалификацията на деянието, фактическата обстановка и анализа на доказателствата. По отношение на умисъла на престъплението, съставът на ВТАС е посочил в мотивите си, че не приема доводите на Окръжен съд Плевен за наличие на пряк умисъл, като споделя становището на обвинението, че деянието е извършено при евентуален умисъл. Този извод се подкрепя от цялостното поведение на подсъдимия и тройната съдебно медицинска експертиза.

Преди извършването на настоящото престъпление, Георгиев е осъждан четири пъти за тежки умишлени престъпления (за престъпления срещу собствеността, средна телесна повреда, изнасилване, притежание на наркотични вещества). Поради редица причини, въззивният съд намира, че наказанието, което е наложено се явява единствена възможност подсъдимия да бъде лишен от всякаква възможност да продължи с престъпната си дейност.

Решението на Апелативен съд подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право