МОН: В 161 училища в страната не се учи днес заради повреди в отоплителните инсталации и висока заболеваемост

Лиляна Павлова ще открие събитието „Светът през 2018“ в София

Прокуратурата даде на съд кмета на Павел баня Обвинението е за престъпление по служба

Четвърти взлом на магазин в Разградско, пак откраднаха цигари

Томислав Дончев трябва да представи в парламента план за въвеждането на електронните услуги в администрацията до 31 март

Задържаха над 3 тона гориво в Хасковско село

Папата спря кортежа, за да помогне на полицайка (ВИДЕО)

Тяло на мъж открито край Чепинско шосе, към Нови Искър

Инспекторатът към ВСС провери 4195 имуществени декларации на магистрати за 2016 г.

Дадоха на съд шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека в Кресна

Германският министър на земеделието и еврокомисар Хоган отриха Българската палата на „Зелената седмица“ в Берлин

Благоевград изгражда система за видеонаблюдение, и полицията ще я ползва

Автобус катастрофира в Турция, има 6 жертви и 20 ранени

Възрастна жена е починала при пожар в къщата си в с. Маринка

Отмениха бедственото положение в Карлово

Доживотен затвор за Чокмана за убийството на 17-годишно момче

Апелативният съд във Велико Търново потвърди доживотната присъда, постановена от окръжните магистрати в Плевен, с която на Георги Георгиев – Чокмана е наложено наказание доживотен затвор.

Той е признат за виновен, че на 31 май 2008 год. в местността “Мъртва долина” в Плевен умишлено умъртвил 17- годишния Анатоли П. П., като деянието представлява опасен рецидив.

Във фаталния ден подсъдимият се заканил и на жена, че ще я изнасили и убие.

Окръжен съд Плевен наложил на подсъдимия Георги Георгиев най-тежкото от наказанията за двете отделни деяния- доживотен затвор при първоначален специален режим. Със същата присъда, той е осъден и да заплати сумите от по 50 000 лева на двама граждански ищци, представляващи обезщетение за претърпените в резултат на престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва.

Делото в Апелативен съд е образувано по жалба от защитата на подсъдимия, като с нея се прави искане за отмяна на присъдата и постановяване на нова по силата, на която Георгиев да бъде признат за невинен и оправдан и по двете обвинения.

Жалбата е била поддържана в проведеното на 20 юни 2016 г. съдебно заседание пред въззивната инстанция. Частните обвинители и граждански ищци не са се явили на заседанието и не са били представлявани в съдебно заседание пред ВТАС. Апелативният прокурор е заел становище да се потвърди присъдата.

Според състава на Апелативен съд Велико Търново, жалбата е неоснователна. Магистратите приемат изцяло правните изводи на първоинстанционния съд по отношение на квалификацията на деянието, фактическата обстановка и анализа на доказателствата. По отношение на умисъла на престъплението, съставът на ВТАС е посочил в мотивите си, че не приема доводите на Окръжен съд Плевен за наличие на пряк умисъл, като споделя становището на обвинението, че деянието е извършено при евентуален умисъл. Този извод се подкрепя от цялостното поведение на подсъдимия и тройната съдебно медицинска експертиза.

Преди извършването на настоящото престъпление, Георгиев е осъждан четири пъти за тежки умишлени престъпления (за престъпления срещу собствеността, средна телесна повреда, изнасилване, притежание на наркотични вещества). Поради редица причини, въззивният съд намира, че наказанието, което е наложено се явява единствена възможност подсъдимия да бъде лишен от всякаква възможност да продължи с престъпната си дейност.

Решението на Апелативен съд подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.