Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Гребеца от “Наглите” остава в затвора Отвлечен от бандата излиза предсрочно

Наши депутати ще ритат футбол с азерски От 2020 г. Получаваме азерски газ

Зеленият рекет е убийствен за българската икономика (обзор) Шепа псевдоеколози блокират развитието на страната, заяви пред “Труд” председателят на АИКБ Васил Велев

Красен Кралев: Ще подготвим искане за частично изменение на плана за управление на Витоша

Първо издание на книга за Хари Потър беше откраднато във Великобритания

Себастиан Курц: На ЕС му липсва фокус по големите въпроси

Духът на Шотландия уловен в изложба

Назначиха трима заместник-директори на Националната следствена служба

МО: Военновъздушните сили изпълниха поставените задачи с необходимата ефективност през 2017

Топлата зима напълни водоеми в Шуменско с птици

Застраховател плаща 20 000 лв. за пометена пешеходка

80 000 лв. обезщетение поиска мъж от Разградско от застрахователно дружество за загиналата си съпруга, но ще получи една 1/4 от сумата.

66-годишната жена била пометена от автомобил, който бил застрахован по гражданска отговорност в дружеството. Водачът му К.М. бил осъден условно, че на 20 ноември 2013г., е причинил по непредпазливост смъртта на пешеходката. Тя била блъсната с 83 км/ч на платно до автобусна спирка, когато тръгнала да пресича към разградското село Стражец. Скоростта на автомобила била с 33 км над допустимото. На пътя имало пешеходен подлез, който обаче не можело да се използва и жената поела по най-краткия път. На мястото нямало пътека и осветление.

Мъжът й, с когото били разделени без развод от 10 год., поискал обезщетение за причинените неимуществени вреди и страдания.

Застрахователят оспорва иска с мотивите, че ищецът не е живял с пострадалата и не поддържал никакви отношения. От дружеството смятат, че загиналата е съпричинител на трагедията, тъй като е пресичала на необозначено място в тъмната част на деня. Размерът на претендираната сума пък бил твърде голям.

Свидетели обориха твърдението, че разделените съпрузи, които се оженили през 1985г., не били близки. Те живели в различни населени места след инцидент, при който психично болният син на жената опитал да намушка другия й наследник. Тогава мъжът й се притеснил и изнесъл от дома. Двамата се виждали веднъж-два пъти месечно и той я подпомагал, когато имал възможност. Вдовецът дал пари за погребението на жената и поставил надгробен паметник, твърдят съседи и познати. След смъртта й вдигал кръвно и преживял тежко станалото.

„Разделното живеене на съпрузите, поради необходимостта пострадалата да се грижи за психично болния си син, който проявявал агресия към околните, не се покрива по съдържание с понятието „фактическа раздяла“, смята съдът. Той приема, че справедливото обезщетение е в размер на 30 000 лв., но тъй като пострадалата имала принос за трагедията в размер на 1/3, сумата се намалява на 20 000 лв. Тя е дължима от застрохователя на вдовеца.

Решението е на Окръжния съд в Разград и подлежи на обжалване пред Апелативния във Варна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.