Обмислят създаване на Детски Омбудсман

Съветът на децата предлага създаване на Детски Омбудсман, който да се занимава само със защитата на правата на децата, съобщи "Дарик".

След двудневно заседание консултативният орган към агенцията за закрила на детето представи своите предложения за подобряване на спазването на детските права у нас. Сред тях са мерки за борба с домашните наказания за деца, за намаляване на детската бедност и за предотвратяване на ранните бракове.

Следвайки препоръка на Комитета по правата на детето към ООН от Съвета на децата предлагат създаване на Детски Омбудсман, който да функционира към институцията на Националния Омбудсман.

"Ние считаме, че е необходимо създаването на отделен орган, за да може да се обръща по-голямо внимание. Чисто физически е невъзможно едно лице да може да си върши работата и да отговаря за всички от своите ресори. Такова внимание ние считаме, че би било добре за децата", разясни зам.-председателят на съвета Михаела Романова.

Премахване на практиката непълнолетните да сключват брак, както и да бъдат наказвани с шамари или други форми на насилие вкъщи, са сред другите предложения на Съвета на децата.

Председателят Йоана Захариева представи идея в подкрепа на децата, на които им предстои осиновяване.

"Да се въведе мярка, с която те да имат възможността да говорят с вече осиновени деца. Така че да може с деца, които са в тяхното положение, да проведат един по-тесен разговор и наистина да се счупят бариерите", поясни тя.

Борбата с детската бедност е приоритет в работата на Съвета на децата. Оттам предлагат въвеждане на индивидуален подход при отпускането на детските помощи, който да е съобразен и с бедността в съответния регион на страната.

От Съвета на децата приеха поканата на социалния министър Зорница Русинова да участват в инициатива за набиране на доброволци, които да помагат на децата от институции в ученето на уроци, и на самотни възрастни хора, които имат нужда от помощ вкъщи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини