На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Обмислят създаване на Детски Омбудсман

Съветът на децата предлага създаване на Детски Омбудсман, който да се занимава само със защитата на правата на децата, съобщи “Дарик”.

След двудневно заседание консултативният орган към агенцията за закрила на детето представи своите предложения за подобряване на спазването на детските права у нас. Сред тях са мерки за борба с домашните наказания за деца, за намаляване на детската бедност и за предотвратяване на ранните бракове.

Следвайки препоръка на Комитета по правата на детето към ООН от Съвета на децата предлагат създаване на Детски Омбудсман, който да функционира към институцията на Националния Омбудсман.

“Ние считаме, че е необходимо създаването на отделен орган, за да може да се обръща по-голямо внимание. Чисто физически е невъзможно едно лице да може да си върши работата и да отговаря за всички от своите ресори. Такова внимание ние считаме, че би било добре за децата”, разясни зам.-председателят на съвета Михаела Романова.

Премахване на практиката непълнолетните да сключват брак, както и да бъдат наказвани с шамари или други форми на насилие вкъщи, са сред другите предложения на Съвета на децата.

Председателят Йоана Захариева представи идея в подкрепа на децата, на които им предстои осиновяване.

“Да се въведе мярка, с която те да имат възможността да говорят с вече осиновени деца. Така че да може с деца, които са в тяхното положение, да проведат един по-тесен разговор и наистина да се счупят бариерите”, поясни тя.

Борбата с детската бедност е приоритет в работата на Съвета на децата. Оттам предлагат въвеждане на индивидуален подход при отпускането на детските помощи, който да е съобразен и с бедността в съответния регион на страната.

От Съвета на децата приеха поканата на социалния министър Зорница Русинова да участват в инициатива за набиране на доброволци, които да помагат на децата от институции в ученето на уроци, и на самотни възрастни хора, които имат нужда от помощ вкъщи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.