Жертвите от атентата в Истанбул вече са 41 души - чужденците са 13

Валията на Истанбул обяви, че 41 души са загинали, а 239 са били ранени при атентата на летището в града, който беше извършен снощи, предаде БНР. 109 от ранените вече са изписани от болница, допълни Васип Шахин. Досега се смяташе, че жертвите са били 36, а пострадалите 147. По думите на областния управител, 13 от загиналите са били чуждестранни граждани, като трима от тях са били лица с двойно гражданство.

Всички пострадали са били настанени в болници и се лекуват, поясни турският премиер Бинали Йълдъръм.

Повечето от загиналите са турски граждани, но сред тях има един иранец и един украинец. Седем от ранените са граждани на Саудитска Арабия. Не се съобщава за пострадали българи.

Турските сили са затегнали изключително много мерките за сигурност. Полицейски патрули проверяват колите. Във въздуха патрулират полицейски хеликоптери.

Късно снощи на международния терминал на летище "Ататюрк" терористи откриха стрелба с автомат "Калашников", а след това взривиха и бомба.

По първоначални данни се смяташе, че нападателите са били общо четирима, а други източници съобщиха за двама атентатори, извършили две експлозии. По думите на Йълдъръм атентаторите камикадзе са били трима души, които, преди да се взривят, са стреляли по хората. Премиерът съобщи също, че атентаторите са дошли на летището с такси.

СнимкаТурската новинарска агенция "Доган" информира, като се позовава на полицейски източници, че първоначалните индикации навеждат на мисълта, че групировката "Ислямска държава" стои зад атентата, предаде Ройтерс.

Премиерът Йълдъръм потвърди изводите, че ИДИЛ са извършителите на снощния троен терористичен акт в турската столица, макар все още никой да не е поел официално отговорност за атентата.

Късно снощи министърът на правосъдието заяви, че властите знаят кои са извършителите, но се изчаква заключението на специалистите. Има няколко арестувани, но самоличността им не се съобщава.

Заради нападението турският президент Реджеп Ердоган проведе спешно съвещание с премиера и ръководителите на въоръжените сили.

СнимкаМеждународното летище "Ататюрк" вече е отворено след 8-часово затваряне, като аерогарата приема самолети и пътници нормално. Все още обаче има прекъсване в интернет комуникациите, затруднени са и телефонните връзки.

Снощи самолетът на "Търкиш еърлайнс" за София е излетял преди атентата. Редовният полет от София за Истанбул е бил пренасочен към Измир, съобщиха от министерството на транспорта и информационните технологии.
Истанбул прекара една кошмарна нощ – линейки превозваха ранени хора, а полицията беше блокирала летището. Отменени бяха всички полети в рамките на часове, както и блокирани всички пътни артерии, водещи към аеропорта.

Тази сутрин турските вестници излязоха с черни траурни заглавни страници, проклинайки терора и призовавайки за международна солидарност.

                                                                                                                                                                                                                                                                   

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят