В УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив пришиха отрязана от мантинела ръка на 47-годишен мъж

Смесен екип от ортопеди-травматолози, съдови хирурзи и анестезиолози от Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив извършиха две успешни и изключително рядко правени у нас операции за реплантация на отрязана ръка.

Пациентът е 47-годишният мъж от аудито с добричка регистрация, който пострада при тежкия сблъсък със спукал гума циментовоз при инцидента в понеделник около 13 часа на 156-ия км на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас. Лявата му ръка е била почти изцяло отрязана в средната част на раменната кост. При транспортирането на пострадалия с линейка до УМБАЛ "Свети Георги", макар че е бил адекватен и контактен, очакванията са били, че ще се наложи ампутация, тъй като са били напълно прерязани артериите, осигуряващи кръвоснабдяване на ръката.

"В момента ръката е топла и са налице артериални пулсации. Пръстите възстановяват подвижността си, следователно постепенно се връщат сетивността и двигателната функция на ръката", коментира д-р Румен Бацелов, ръководител на звено "Ортопедия и травматология" в отделението по спешна медицина на УМБАЛ "Свети Георги".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве