Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Гребеца от “Наглите” остава в затвора Отвлечен от бандата излиза предсрочно

Наши депутати ще ритат футбол с азерски От 2020 г. Получаваме азерски газ

Зеленият рекет е убийствен за българската икономика (обзор) Шепа псевдоеколози блокират развитието на страната, заяви пред “Труд” председателят на АИКБ Васил Велев

Красен Кралев: Ще подготвим искане за частично изменение на плана за управление на Витоша

Първо издание на книга за Хари Потър беше откраднато във Великобритания

Себастиан Курц: На ЕС му липсва фокус по големите въпроси

Духът на Шотландия уловен в изложба

Военноисторическият музей с уникална изложба за своята стогодишнина

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи своята 100-годишнина с юбилейна изложба „Първите 100“ и Ден на отворени врати на 5 юли (вторник) от 10.00 до 22.00 часа. За настроението на посетителите в празничния ден ще се погрижи Гвардейският представителен духов оркестър с концерт от 18.00 до 20.00 часа.

Юбилейната изложба представя първия век от развитието на музея, като поставя в центъра на вниманието онова, без което музеят днес нямаше да съществува – неговите създатели в лицето на Министерството на войната, дарителите и изборите на музейните работници за комплектуване на различните колекции, създали днешния му облик.

Само на 5 юли част от изложбата ще бъдат изключително ценни експонати – уникати, повечето от които не са представяни досега пред публика. Сред тях са голямото огърлие на ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“ – най-високото отличие на Царство България, чийто единствен носител и негов Велик магистър е монархът; ежедневният и официалният жезъл на Борис III – едни от най-ценните царски символи, изработени по поръчка; яйца на Фаберже и скъпи бижута – произведения на ювелирното изкуство. За да могат да ги разгледат всички желаещи, музеят ще работи с удължено работно време.

В знак на почит към тези, благодарение на които НВИМ съществува вече столетие, ще се представят и емблематични реликви на най-големите дарители на музея. Сред тях са непоказвани лични саби и ками източен тип на първия български княз Александър I, както и Великият кръст на военния орден „За храброст“, дарени от графиня Йохана Хартенау. Перодръжката и мастилницата, с които ген. Православ Тенев подготвя заповедта за създаването на Военния музей, и писалището, на което ген. Жеков я парафира, също ще бъдат част от експозицията.

Богатството и разнообразието от артефакти, съхранени в музея за този век, ще бъде показано и чрез някои от слабо познатите, но изключително любопитни колекции – като колекция „Музикални инструменти“, която съчетава изкуството на войната с това на музиката, и „Архив“, която ни потапя в необятния свят на държавни, обществени документи, научни издания и топографски карти. Дори широко познатата колекция „Знамена“ ще бъде представена с малко познати елементи от бойните знамена на армията – символи на държавността и независимостта.

За първи път музеят ще повдигне завесата и ще въведе посетителя в скрития свят на музея – неговите фондохранилища и реставрационно ателие. Изложбата ще се превърне в истински пърформанс, защото реставратори и фондохранители ще бъдат реална част от експозицията и ще демонстрират своята работа.

Специално за най-малките си приятели НВИМ е подготвил изложбено пространство за децата, в което те не само ще научават нови неща, забавлявайки се, и ще се докоснат до макети на военни машини, но и ще се превърнат в истински музейни работници в интерактивна игра.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.